2020-10-15T10:22:21+02:00 14. октобра, 2020. 22:37 |

Општина Мало Црниће: Обележила два празника

Полагањем венаца на Споменик палим жртвама у Другом светском рату и свечаном седницом Скупштине општине, 14. октобра обележен је Дан ослобођења и Дан Општине Мало Црниће. Честитајући празник грађанима, председница СО Горанка Стевић је на свечаности подсетила да се Дан Општине слави 65. пут, а да је од ослобођења до данас прошло 76 година.

Председник Општине Малиша Антонијевић, обраћајући се присутнима истакао је да је 14. октобар важан датум по два основа. Поред Дана ослобођења прославља се и као Дан Општине када је прилика да се изврши анализа планираних и реализованих послова, као и награђивање октобарским наградама оних који су то својим залагањем заслужили.

-Можда би у неким нормалним околностима реализација била далеко боља, али околности су такве да је воља и жеља за радовима на инфраструктури била велика, али смо као и читав свет били приморани да се боримо за животе и здравље људи. Заједнички циљ свих нас је учинити живот бољим и то постижемо кроз здраве дискусије, јавне расправе, ослушкујући глас грађана, јер су нам они најбитнији, јер су они судије које поред критике деле и награде, и свакако да смо пред њима одговорни и спремни да примимо и једно и друго. Радили смо на свим пољима, али са ограниченим буџетом увек се постављају приоритети. Један од њих је управо подстицај пољопривредне производње и руралног развоја наше општине и ниједан исправно предат захтев наших пољопривредника није одбијен. Унапредити положај и статус пољопривредног газдинства, мислећи наравно на све његове чланове, био је и остао приоритет наше општине, казао је Антонијевић.

Општина води рачуна и о потребама најмлађих, па је тако доста средстава уложено у реконструкцију образовно – васпитних установа, а очекује се ускоро и расписивање тендера за изградњу зграде Дечјег вртића. Партнерским односом са ЕПС-ом побољшано је снабдевање домаћинстава електричном енергијом. И поред тога што је Дом здравља променио своја оснивачка акта, наставило се са финансирањем дела примарне здравствене заштите.

 -Поносни смо и на рад Центра за културу, на запослене, глумце аматере, али и на Општински фолклорни ансамбл са више од 100 чланова. На свим манифестацијама као и сајмовима успешно нас представља Туристичка организација. Нажалост, ове године није одржана највећа манифестација „Стишко посело“, јер је ова пошаст која нас је задесила умногоме променила наш начин живота. Наставили смо инвестирање у развој спорта и показало се да је то добар начин да се млади врате здравом начину живота, истакао је  председник Општине.

Издвајана су средства за удружења грађана, обнову цркава, социјална давања за најугроженије, стипендирање студената, превоз средњошколаца… Јавно комунално предузеће сопственим средствима и уз подршку локалне самоуправе обнавља механизацију, а доста се радило и на проширењу водоводне мреже у насељу Кула, чишћењу канала у Батуши и Малом Црнићу. Настављено је асфалтирање улица уз учешће мештана, радило се на засипању атарских путева, као и локалних путева ризлом, чишћење пропуста и сеча растиња поред пута.

-Наставићемо у наредном периоду са радом, трудом и залагањем небројећи сате проведене у служби грађана, већ ћемо уложити сву своју вољу, жељу, снагу, али и сво знање мерећи је људском издржљивошћу, не би ли створили бољи живот и економски просперитет грађана наше општине, закључио је Малиша Антонијевић.

                                                                  ДОБИТНИЦИ ОКТОБАРСКИХ ПРИЗНАЊА

За изузетне резултате постигнуте у развоју и унапређењу општине, октобарске награде у виду плакете, председник Општине Малиша Антонијевић уручио је: Дијани Мирковић, дипломираном педагогу, директорки Центра за социјални рад Мало Црниће, за значајан допринос успостављању и унапређењу социјалне заштите; др Божидару Ђорђевићу из Београда, запосленом у Дому здравља Мало Црниће, за рад и бригу о здрављу грађана Општине Мало Црниће; др Драгославу Стојимировићу, доктору ветеринарске медицине из Великог Села, за заштиту здравственог стања животиња и унапређење сточног фонда; Срећку Марјановићу, пољопривреднику из Божевца, за унапређење и развој сточарства; Златибору Стојковићу, угоститељу из Смољинца, за помоћ социјално угроженим породицама.

Између 57 књига песама које су пристигле на овогодишњи књижевни конкурс, стручни жири у саставу: Данијела Божичковић Радуловић, Зорка Стојановић и Радица Павловић, одлучио је да књижевна награда „Србољуб Митић“ за 2020. годину припадне Небојши Лапчевићу из Крушевца, за збирку песама „Берачи полена“ у издању Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева.

                                                      

 

                                                                            ПРЕПОЗНАТЉИВИ ПО ФЕДРАС -У

По одржаној свечаности на платоу Спомен парка означен је почетак 49. Фестивала драмских аматера села Србије. Обраћајући се присутнима, председник Општине и Организационог одбора Фестивала Малиша Антонијевић рекао је да током трајања смотре, општина Мало Црниће постаје средиште културног дешавања Браничевског округа.

-Фестивал је постао престиж, јер аматери из свих крајева Србије спремају своје представе, дајући све од себе веома често на ивици професионализма, да освоје једну од награда. Наредних 8 дана, општина Мало Црниће и сви њени мештани биће центар где ће се укрстити мачеви и показати све оно што су аматерске глумачке трупе спремале целе године како би се представиле у што бољем светлу. Током такмичарских дана шириће се дух традиције који овај фестивал има, а међу глумцима ојачаће пријатељства, љубави, и то је управо још једна лепа страна овог јединственог фестивала.

Овогодишњи Фестивал својом беседом отворио је драмски уметник из Београда Борис Пинговић, честитајући на упорности и истрајности да се очува бисер српске културе.

-То да је овај фестивал дугожив, јамчим вам искуственом чињеницом да сам старији безмало годину дана од њега. Ипак, ми, средовечни момци, увек морамо да се доказујемо, без обзира, или баш с обзиром на све оно што је остало иза нас. Бављење позориштем је привилегија која је увек изискивала храброст. Чешће је била потребна мало већа храброст нас, са ове стране те чаробне завесе, али нажалост, дошла нам је у животе незвана гошћа, такозвана нова нормалност. Хвала вам на томе што нам уливате наду да наша бављења, било аматерска или професионална имају смисла и да тиме наши животи нису мање вредни, поручио је Пинговић.

Након отварања изложбе слика Данијеле Божичковић Радуловић, уследила је ревијална позоришна представа „Просидба – весела је мука моја“, домаћина ОАП „Бранислав Нушић“, по тексту и режији Слободана Ћустића.

                                                                                                            Д.Динић