2020-05-28T10:17:09+02:00 28. маја, 2020. 10:15 |

Oпштина покрива трошкове вантелесне оплодње

СА ЗАСЕДАЊА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ

Да се у петровачкој општини враћају редовном животу који је прекинут увођењем ванредног стања због епидемије, сведочи низ одлука донетих на последњој седници Општинског већа. Једна од њих, коју су потврдити и одборници СО, односи се на помоћ Општине паровима који су се укључили у програм вантелесне оплодње. Подршка се огледа у накнади трошкова тог процеса и неопходне терапије. 

Лепа вест за један број избеглица који живе у Петровцу је да ће се ове године окончати процес њиховог власништва над становима који су им дати у закуп потписивањем уговора са Општином 2006. године. У читавој овој активности локална самоуправа је сарађивала са    Организацијом Хелп и Комесаријатом за избеглице. 

На седници Већа којом је председавао Душко Нединић, председник Општине, саопштене су појединости о пројекту опремања Гинеколошко – акушерског одељења у петровачкој болници. Средства за набавку савремених апарата за ово одељење, поред Кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику у износу од 2.600.000 динара, обезбедиће и Општина, укупно 460.000 динара.

Захваљујући помоћи државе односно средствима Министарства привреде, градиће се пут Везичево-Златово који ће имати велики значај за туристичку понуду петровачког краја и Деспотовца. Овим пројектом предвиђена је и реконструкција пешачког моста преко Млаве. Осим реконструкције овог објекта предвиђено је и његово проширење посебним стазама за пешаке и бициклисте, постављање нове расвете и улазно-излазне рампе за лица са инвалидитетом.

Од донетих одлука на Већу завређује пажњу и она која ће помоћи родитељима са децом у вртићима. Они се, наиме, ослобађају плаћања ове услуге за период ванредног стања и током маја. Општина је такође одлучила да помогне у економском смислу закупце пословног простора у власништву локалне самоуправе, који због епидемије нису били у могућности да обављају своју делатност. Њима се неће обрачунавати нити наплаћивати закупника за март и април. Они закупци који су те обавезе већ измирили, биће ослобођени плаћања у наредне два месеца.