2017-12-13T09:31:26+01:00 13. децембра, 2017. 09:28 |

OПШТИНА ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ У СЛИЦИ И РЕЧИ

ТИБИНА У ВЕЛИКОМ ГРАДИШТУ

Стоп породичном насиљу!     У оквиру обележавања „16 дана активизма против насиља над женама“, у организацији Министарства унутрашњих послова у Великом Градиштуодржана је трибина под називом „Стоп породичном насиљу“.О овој изузетно осетљивој и актуелној теми говорили су командир Полицијске испоставе и инспектор криминалистичке полиције у Великом Градишту, јавни тужилац Саша Милојковић и директорка Центра за социјални рад Велико Градиште и Голубац Неда Брајковић.

Пројекат „ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ У СЛИЦИ И РЕЧИ“ суфинансира Општина Велико Градиште

Поред грађана, предавању су присуствовали и ученици завршних разреда Средње школе у Великом Градишту са професорима и школским педагогом и представници Центра за социјални рад и Општине Велико Градиште.

               По речима јавног тужиоца, ове године тренд кривичних дела ове врсте је у опадању, а томе је допринела и Група за координацију која се састаје два пута месечно. Благовремено поступање припадника Полицијске испоставе спутава насилнике у даљем покушају, али велику препреку у решавању овог проблема представљају економска зависност и емотивна везаност жртве за извршиоца насиља.У Центру истичу да је најважнији задатак помоћи жртви и препознати насиље. Предузимају се мере оснаживања, а по потреби, особа се смешта и у „сигурну кућу“ уколико је сигурна да жели самостално да започне нови живот.  Међу жртвама су, због начина живота, најугроженије жене са села.

На трибини је уочено да млади тешко препознају насиље и углавном не признају да оно постоји. Како истичу професори и педагог Средње школе, проблем насиља мора дубље да се сагледа, јер се дешава иадолесцентима, а нарочито онима који су у везама.


ЗА ПУТНИКЕ У ВЕЛИКОМ ГРАДИШТУ

                                                         Нова аутобуска чекаоница

           На месту старе аутобуске станице, у новоизграђеној згради, Општина Велико Градиште обезбедила је нову, комфорну чекаоницу у којој ће путници, уједно, моћи да купе и карте за превоз. Локална самоуправа је за овај простор издвојила преко 40 хиљада евра. Пространа чекаоница је опремљена клима-уређајем, тоалетима и удобним столицама, а ускоро и аутоматима за пиће, па ће путници, док чекају превоз, овде моћи и да се освеже.

        Преко пута чекаонице и даље су у функцији три стајалишта како би се путницима који крећу ка Београду обезбедила заштита од временских непогода. У уређењу стајалишта учествовало је предузеће „Arriva Litas“ са којим Општина Велико Градиште има дугогодишњу успешну сарадњу.

 

*Ставови изнети у овом пројекту не представљају нужно званичан став Општине Велико Градиште