Матична осморазредна школа „Милош Савић“ налази се у Лучици, а издвојена одељења  су у суседном Пругову и Пољани. Настава у школи у Пругову је до четвртог разреда, док је у Пољани организована потпуна настава од првог до осмог разреда. Од петог разреда наставу у ОШ „Милош Савић“ похађају и ученици школе у Шљивовцу, који територијално припада Општини Мало Црниће. Настава се у сва три села одвија у 19 одељења:

-Опремљеност школа је добра, задовољни смо сарадњом  са Школском управом и са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, али посебно смо задовољни сарадњом са Градом Пожаревцем, градоначелником и Градским већем од којих имамо велику подршку, каже директор ОШ „Милош Савић“ Славиша Стојадиновић и додаје да су баш уз ту подршку добили новац за пројекат изградње ђачке кухиње у Лучици:

-Такође, наша визија је да изградимо фискулурну салу у школи у Лучици, а желели бисмо када то могућности дозволе, да урадимо и термоизаолационе фасаде на школским зградама у сва три села.

            Осим што у школи „Милош Савић“ настоје да обезбеде што боље услове за похађање наставе и учење, организују квалитетну наставу из свих предмета, своје ученике васпитавају у духу солидарности:

Славиша Стојадиновић

-За нас је веома битно и јако смо поносни на наше ђаке и њихову хуманост по којој наша школа постаје све препознатљивија. Посебно смо поносни што су ове године припремили четрдесетак поклон пакета за малишане из српских енклава у Метохији које смо успели да уручимо, истиче директор Славиша Стојадиновић.

Већ пету годину заредом ученици ове основне школе преко Ђачког парламента, вођени професором историје Драганом Радоњићем, уз пуну подршку директора и наставника, организују акције прикупљања и припремања пакетића пред Нову годину за ученике и децу којима је помоћ неопходна. До сада су обрадовали децу у прихватилишту, затим у дечјем свратишту у Београду као и своје вршњаке из школе. Заједно са ученицима Економске школе у Пожаревцу прикикупили су помоћ за децу из Звечанске улице.

Још рачунара за наставу

 Све три школе у селима Лучица, Пругово и Пољана имају компјутере које деца користе у настави. За ученике виших разреда у Пољани, као и у Лучици постоје дигитални кабинети. Кабинет у Лучици има 16 рачунара и паметну таблу. очекује се да из Техничке школе „Никола Тесла“ у Костолцу, путем сарадње коју води професорка информатике и рачунарства Данијелка Пауновић, стигне још 10 компјутера којима ће се додатно опремити кабинет у школи у Лучици.

Ђаци ове школе учествовали су на конкурсу за за текст химне хуманитарне организације коју је основао Ренато Хенц „Пружи руку болесном другу“. Од четири строфе, три су биле дело ученика ОШ „Милош Савић“: Иве Јовичић, Дијане Радуловић и Милене Митровић.

Ученици школе „Милош Савић“ учесници су низа такмичења од општинских, преко окружних, републичких до међународних, као и манифестација попут „Ноћ истраживача“,  Фестивала цвећа у Пожаревцу, Ускршњег етно фестивала у Пољани, Сестрољинских дана преображења… Међу онима који су са такмичења донели награде су ученица генерације Сара Петровић, затим Валентина Милошевић која је освојила 2. место на Републичком такмичењу из техничког образовања. Ученица 7. разреда Анђелија Ђокић учествовала је на међународном литерарном такмичењу у Врњачкој Бањи на позив жирија и постигла запажен резултат.

                                                                                                                 Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content