Протекле 2018. и претходних календарских година Основној школи „Свети Сава“ у Пожаревцу је од локалне самоуправа, Града Пожаревца, опредељено довољно средстава за инвестициона улагања неопходна да би се зграде уредиле и створили квалитетнији услови за наставак и боравак ученика. Сви планирани радови су у потпуности реализовани. Завршена је санација крова, замена столарије новом, а у 2018. години урађена је и замена врата на учионицама и свим просторијама у централној школској згради.

У потпуности је, каже директорка школе Маргарета Секуловић, уређена зграда издвојеног одељење у Ћириковцу. Окречене су просторије, уведено је парно грејање, сређени су кров и фасада, асфалтирано школско двориште и постављена  ограда школског дворишта. Издвојено одељење у Ћириковцу сада има и видео надзор:

-У 2019. години, додаје директорка, за инвестициона улагања планирамо онолико колико нам је средстава одредила локална самоуправа. Усвојили смо финансијски план и сигурно ћемо извршити санацију подова у учионицама у централној школској згради. Такође ћемо према плану, урадити замену вентила на радијаторима у свим школским зградама што нам је значајно с обзиром на инсталацију која је дотрајала, што ће допринети квалитетнијем и рационалнијем грејању.

Најбољи у Србији у програму „Еко школе“

Основна школа „Свети Сава“ је део међународног програма „Еко школе“ и има статус „еко школе“ што значи да редовно током целе школске године реализује низ активности из предвиђених програма. У њима учествују ученици млађих и старијих разреда. Активности су, каже директорка Маргарета Секуловић, поред прављења предмета од рециклираног материјала, прикупљање лименки и чепова. У прикупљању лименки Школа је прошле године била победник у Србији и освојила прво место и награду од 100.000 динара.

ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ОДРАСЛЕ

Маргарета Секуловић

Школа „Свети Сава“ има 594 ученика у Пожаревцу и 30 ученика у издвојеном четвороразредном одељењу у Ћириковцу.

Према броју ученика који похађају наставу, ОШ „Свети Сава“ има довољно простора. Распоред наставе је прилагођен и за ученике са посебним потребама као и за полазнике програма образовања за одрасле. За њих се настава организује сваког дана у недељи, сем среде, у поподневим сатима.

Близу је 120 полазника програма образовања за одрасле укључујући и полазнике који похађају наставу у издвојеним одељењима школе у Казнено поправном заводу Забела и Казнено поправном заводу за жене у Пожаревцу:

-Иначе, ми имамо три одељења у Забели у три циклуса образовања, док  у женском затвору школа има два одељења односно два циклуса наставе. Укупно имамо девет одељења за одрасле.

                                            Реконструкција фасаде

             Оно што очекујемо и чему се надамо је да ће бити испуњено обећање да и наша школа добије средства Канцеларије за јавна улагања. Тим средствима која су значајна,  побољшали би у свим аспектима услове рада у школи. Жеља нам је да у потпуности реконструишемо фасаде свих школских зграда, каже Маргарета Секуловић.

 

СВЕ БОЈЕ ЗНАЊА

У циљу унапређења наставе и побољшања наставног процеса школа је већ дужи низ година укључена у различите пројекте и то не само националне него и међународне. Реализовано је више пројеката, један у сарадњи са Швајцарском, такође и са школом из Словеније:

-Крајем децембра, сада већ прошле године смо имали смотру „Све боје знања“ која се сваке године организује на задату тему и где се представљају сви наставни предмети са посебним аспектима. Тема је била Србија, а до сада смо припремали тематски Европу, круг, сунце, цвет као универзалне теме. На смотри је са темом Србија наступило преко 300 наших ученика од првог до осмог разреда, каже Секуловић.

Основна школа „Свети Сава“ је већ две године укључена и у програм „Еразмус плус“. Прошле школске године су добијена средства и реализован пројекат „Културна традиција у савременом добу“. Ове године  је такође прихваћен пројекат за програм „Еразмус плус“ који се односи на образовање одраслих.

                                                                                  Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content