2018-01-23T19:44:28+01:00 23. јануара, 2018. 19:44 |

ОШ ВУК КАРАЏИЋ: Предстоји санација школског објекта у Забели

Основна школа „Вук Караџић“, основана је 7. септембра 1887. године. Њен почетак везан је за једну малу зграду, на месту званом „Запис“, где се секу улице Дунавска и Партизанска. У поменутој малој згради почела је са радом Пожаревачка бурјанска школа, која је имала само једно одељење трећег разредаи учитеља Алексу Димитријевића. У близини мале зграде, 1895. подигнута је Прва занатлијска школа или „Зграда изложбе“, чије је просторије одмах почела да користи Бурјанска школа за одржавање наставе. Пошто зграде нису одговарале најелементарнијим хигијенско-педагошким захтевима, донета је одлука да се у Бурјану изгради нова школска зграда на државном плацу.

Назив „Вук Караџић“, школа је добила 1913/1914.године. До коренитих промена у раду школе дошло је школске 1958/1959, када је почела да ради као осмогодишња образовна установа. Исте године дошло је до припајања Основне школе из Забеле са Основном школом „Вук Караџић“ из Пожаревца. Због повећања броја ученика било је потребно проширити школу. Изградња новог дела  школе завршена је 1.марта 1964. године, тако да је уз стару изграђена нова школска зграда са девет учионица, три канцеларије, фискултурном салом и радионицом. Данас, запослени и ученици овај део зграде називају „Новашкола“, а стари део„Мала школа“.

Године 1965. Пожаревачкој ОШ „Вук Караџић“ припаја се осмогодишња школа „Бранислав Нушић“ из Дубравице са подручном школом из Батовца, а 1975. придружује се  и ОШ„Драги Дулић Моравац“ из Живице са подручним школама у Драговцу и Брежану.

ОШ „Вук Караџић“се налази у Моравској улици у Пожаревцу. Настава се одвија у матичној школи, као и у шест издвојених. Матична школа има 12 учионица, 5 кабинета, библиотеку, фискултурну салу, кухињу са трепезаријом где ученици свакодневно добијају по један суви оброк, зборницу за наставнике, затим канцеларију за директора, помоћника директора, благајника, секретара, педагошко-психолошку службу и амбуланту. Школа има два дворишта са теренима за фудбал и кошарку.

Протекла школска година, за ову образовну установу била је врло успешна, како у резултатима у образовању, тако и по броју реализованих инвестиција.

По речима директорке Лидије Ристић, ученици су постигли изузетне резултате на такмичењима,што је запослене додатно мотивисало да се боре и изборе за што боље услове у школи. У томе им је ове године свесрдно помогао Град Пожаревац на челу са градоначелником Банетом Спасовићем. Вредност свих радова је око 2.500.000 динара.

            Лидија Ристић

             -У току школске 2017. године, у матичној школи саниран је плафон у фискултурној сали, у вредности од 266.400 динара, а изграђен је и простор за архивску грађу – вредност радова је 584.978 динара. Замењена је столарија, односно прозори на фискултурној сали (390.090 динара), одобрена су материјална средства и купљено је 20 рачунара за школу (459.980 динара),  поплочан је прилаз матичној школи и урађен мањи кров испред главног улаза школе(360.000 динара). Морам напоменути да су током 2017. одобрена и финансијска средства за израду пројеката везаних за изградњу мокрог чвора, отварање пролаза између малог дворишта и школског објекта, као и за наткривање атријума, у износу од 470.000 динара, истиче директорка Лидија Ристић.

У Брежану и Дубравици реновирана су школска дворишта. Такође, за издвојена одељења набављено је пет косилица, за које је издвојено 152.450 динара.

Осим Града, школу су помагали и Електродистрибуција Србије, која је донирала ормариће за децу (400.000 динара). Захвалност дугују и фирми „ЦЛН“ из Костолца, која је купила наставна средства (360.000 динара) и Компанији „Дунав осигурање“, која је поклонила 130.000 за допуну видео надзора.

-У фебруару почиње санација издвојеног одељења у Забели, која ће подразумевати радове од пода до плафона. Вредност радова је око 27.000.000 динара. Пројекат ће бити реализован у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања из Београда и Градом Пожаревцем. С нестрпљењем очекујемо почетак сређивања ове школе будући да је у доста лошем стању, сазнајемо од директорке која подсећа да је школа прошле године обележила јубилеј – 130 година постојања. Тим поводом на свечаности су уручене захвалнице свима онима који годинама подржавају рад установе, приказан је филм о школи и објављена монографија о њеном развојном путу.

М. П.