2019-10-31T09:05:10+01:00 31. октобра, 2019. 09:05 |

Осамнаест година са Сашком и дружином

Пожаревачко Удружење за децу и младе „Сашка и дружина“, пуних осамнаест година, широм наше земље проноси дух ведрине, емпатије, ентузијазма и љубави.

Удружење је 10. септембра навршило осамнаест година. Основано је 2001. године и од самог почетка остварује пројекте уз подршку Министарства културе, Града Пожаревца, као и бројних јавних и приватних компанија из целе Србије. У протеклом периоду, у активностима овог удружења учествовало око 1.000 активних чланова, уз бројне пасивне и почасне активисте.

Удружење предвођено Александром Стојановић пунолетство обележава на себи уобичајен начин – дружењем са децом. Започели су гостовања у подручним школама Браничевског округа. Са ђацима у Малом Црнићу, Средњеву, Александровцу, Ћириковцу, Великом Градишту, Лучици.., дружили су се уз представу „Зелени принц великог срца“,  а ускоро ће најмлађи упознати и врло посебну веверицу у представи „Шта све зна једна веверица“. Обе представе дело су Александре Стојановић.

– Од 2001. организујемо и водимо позоришне радионице за децу и младе  под називом „Сунчано скровиште за срећно одрастање“. Продукт рада су позоришне представе за децу у којој глуме деца и млади на домаћим и међународним фестивалима, смотрама и карневалима широм Србије, истиче Сашка, и додаје:

– Сваке године израђивали смо по две позоришне представе и две карневалске тачке. Реализовали смо и пројекте на тему екологије, а свака наша позоришна представа осим забавног има и едукативан карактер. Од 2013-е године, старији чланови Дружине путују широм Србије и позоришним представама радују децу из малих сеоских средина. Осим позоришне представе носимо и поклоне од донатора у роби: књиге, одећу, обућу, едукативне игрице и играчке за децу из социјално угрожених породица.

Ова Дружина и надаље наставља да увесељава најмлађе, улепшавајући им одрастање и пут до нових знања.

            А. М.