Сабор фрулаша који се сваког пролећа одржава у хомољском селу Осаница у општини Жагубица је јединствена музичка манифестација праћена другим садржајима карактеристичним за овај крај.  Десети сабор фрулаша „Хомољска фрула“, али и Први сабор дудучара Србије почео је традиционалним дефилеом учесника чиме је означен наставак културно – уметничког програма. Дефиле је предводила председница Скупштине општине Жагубица, Оливера Пауљескић која је и званично отворила фестивал. О програму и учешћу такмичара, фрулаша и дудучара којих је било двадесетак, бринуо је Живорад Томић, председник Удружења фрулаша и етномузичара УФЕ „Флујер“ из Осанице.

САЈАМ РУКОТВОРИНА

Ученици основне школе „Моша Пијаде“ одељења у Осаници организовали су вашар у школском дворишту и понудили своје производе. Осим ђачког вашара, на платоу испред сеоског дома културе приређен је сајам. Излагачи рукотворина и про- извода су били удружења жена „Незаборав“ Лазница, „Етно даме“ Лазница и „КУД Младост“ Крепољин, затим „Ротор“, производња и продаја дрвених дувачких инструмената из Књажевца, Медарска задруга, Кројачка радња „Мадам“ из Лесковца, Удружење фрулаша „Флујер“ Осаница.

Организатор ове, као и низа других традиционално културних манифестација, била је Туристичка организација општине Жагубица тако да је директор Владан Лазић заједно са председницом Скупштинепредводио свечани дефиле. У организацији сабора учествовали су Месна заједница Победа Осаница и УФЕ „Флујер“ Осаница.

Генерални покровитељ Десетог сабора фрулаша „Хомољска фрула“ била је Општина Жагубица. Дудук је двоструки дрвени дувачки музички инструмент направљен од дрвета кајсије, сличан кларинету.

Share.
Leave A Reply

Skip to content