Основна школа „Десанка Максимовић“ Пожаревац прати најсавременије токове васпитно – образовног рада са децом. Најмлађа је школа у граду, са врло квалитетним наставним кадром. Квалитет учитеља и наставника огледа се кроз успех ученика.

Златан Радовановић

-Ми смо безбедна, савремена и успешна школа, која стално унапређује квалитет образовно-васпитног рада, уводи дигитализацију, развија и унапређује вештине и компетенције својих ученика, оспособљава их за практичну примену стечених знања и пружа темељ за целоживотно учење, што показују бројне награде ученика на многим такмичењима и одлични резултати на завршним испитима. Тежимо ка модерној школи са атмосфером која подстиче креативност, тимски рад, уважавање различитости и наставом која својом савременошћу, квалитетом и ефикасношћу доприноси подизању знања ученика на ниво примене. Пратимо савремене и прописане просветне реформе кроз пројектну и амбијенталну наставу уз дигитализацију. Сарадњом са родитељима и локалном заједницом постижемо висок ниво васпитне улоге школе и тиме доприносимо очувању свеукупног здравља наших ученика, истиче директор школе Златан Радовановић.

У Школи се  поносе чињеницом да негују  пријатељство, атмосфером у којој су сви различити али једнаки и највише вреде заједно, када удруженим снагама крче пут до циља. 

Ознака квалитета 

           -Почетком ове школске године школа је постала поносни добитник ознаке квалитета престижног пројекта. eTwinning заједница, која подразумева сарадњу наставника, ученика, школа, родитеља и локалних власти. У eTwinning-у је рад учесника пројекта важан и заслужује да буде објављен и признат на локалном, националном нивоу и широм Европе. У школској 2022-2023. формиран је Тим за пројекте, а чланови тима пролазе обуке (онлајн и уживо) како би стекли знања и овладали вештинама коришћења ИКТ алата при реализацији одобрених пројеката.

УСПЕШНИ НА ТАКМИЧЕЊИМА

Анализа резултата завршног испита од стране Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања показује да је постигнуће наших ученика на нивоу републичког просека. Посебан квалитет у овој анализи је тај што је позитивна корелација између закључних оцена из српског и математике и постигнућа ученика на завршном испиту. 

-Тај податак указује на то да наставници оцењују ученичко знање у складу са Правилником о оцењивању и уз уважавање постављених стандарда по предметима. Резултат добро реализоване професионалне оријентације је број ученика који су распоређени по првој и другој жељи, наглашава директор Школе. 

Уз свечану доделу диплома и пригодан програм, испраћена је још једна сјајна генерација осмака, а међу њима и они најуспешнији. Елена Пешић,  добитник је признања „Десанкина диплома“ и „Дипломе ђака генерације.“ Ове школске године освојила је 3.  место на Републичком такмичењу из биологије, а последња признања су освојено 1. место на литерарном конкурсу за младе Психолошког центра у Костолцу као и 1. место на литерарном конкурсу „Крв живот значи“. 

Носилац дипломе “Спортиста генерације” је Стефан Поповић. Са одбојкашком секцијом школе освојио је прво место на Републичком такмичењу у одбојци. 

Ученица осмог разреда Невена Недељковић се на крају основног образовања истакла са највећим бројем посебних диплома и то из седам предмета: српски језик и књижевност, енглески језик, математика, историја, физичко васпитање, физика и ликовна култура. Невена је такође носилац Вукове дипломе и чланица одбојкашког тима, који је освојио 2.место на Државном такмичењу.

 И други ученици су током 2022. године на такмичењима остварили запажене резултате. На Првенству Србије у шаху учествовао је ученик Никола Ракић, на Републичком такмичењу у рецитовању Елена Ферлеж, док је на такмичењу за најлепшу карикатуру „Мали Пјер“„ Николина Бунчић освојила 1. место и Миа Мирковић 3. место.

 Јубилеји и признања

           У 2022. години уручене су награде за вишедеценијски рад у школи. Ивана Стојимировић, Милена Милошевић,  Александар Вјештица, Слађана Милић награђени су за 20 година рада, а Златан Радовановић и Силвана Стефановић, за 30 година рада. Силвана Стефановић је школске 2022/2023. године одлуком Наставничког већа изабрана за радника године.

         За изванредне успехе на републичким такмичењима похвале су упућене наставницима: Весни Илић, за освојено треће место на Републичком такмичењу из биологије, Славиши Стевановићу за освојено прво место на Државном школском првенству у одбојци са екипом дечака  и друго место са екипом девојчица, Ивани Панић Елезовић за учешће на Републичком такмичењу из рецитовања.

АКТИВНОСТИ

Већ крајем септембра, изложбом у холу школе обележен је Европски дан страних језика, у којој су учествовали ученици од 5. до 8. разреда. Традиционално у октобру, Дечија недеља обележена је излетима, бројним активностима и посетама ученика свих разреда. Реализована је и трибина на тему „Превентивне активности ради заштите деце од трговине људима“. Ученици су се пуни утисака крајем октобра вратили из Београда, где су посетили Сајам књига. Крајем октобра учитељи и ђаци организовали су „Отворена врата за будуће прваке. У новембру ученице 4. разреда Кристина Јовановић, Нађа Јевремовић и Елена Ферлеж опробале су се у улози новинарке и водитељке, учешћем у реализацији емисије „Инфо сатић“ на САТ телевизији. Током децембра чланови литерарне секције организовали су новогодишњу продајну изложбу, хуманитарног карактера. Акција је осмишљена по узору на прошлогодишњи успешно организовани новогодишњи базар. Ученици  од 5. до 8. разреда су се и ове године радо одазвали такмичењу за најлепше окићену учионицу.

       У 2022. години успешно су спроведени бројни ликовни и литерарни конкурси, како у самој школи тако и они на нивоу Града и Републике. Последњи у низу је Пожаревачки витез – групни рад ученика 4. разреда, конструкција од отпада (чепова), за конкурс у организацији Француско-српске привредне коморе. Забавним и креативним радионицама, изложбама, тематским данима и огледним часовима обележени су важни догађаји и датуми. Ученици старијих разреда су уз наставницу биологије учествовали на  такмичењу у пружању прве помоћи,  у пројекту „Засади дрво“ и бројним еколошким акцијама.

СПОРТ И ХУМАНОСТ

Мушка и женска одбојкашка екипа ОШ „Десанка Максимовић“ су 2022. године на Државном првенству освојиле златну, односно сребрну медаљу, показујући да су на пољу школске одбојке као неприкосновени. Атлетичарка Тара Јаћимовић у својој спортској збирци већ има много медаља и освојених првих места са такмичења широм земље. Последње у низу и најзначајније су 3. место на Републичком такмичењу и 4. место на Регионалном такмичењу у Сплиту Спортских игара младих. Освојила је 15 злата заредом и првакиња је кроса РТС-а у свом узрасту.         

      И други ученици млађих и старијих разреда су освајали водећа места на такмичењима  као што су: Мини атлетика, Grand prix, РТС крос „кроз Србију“, Спортске игре младих, каже Радовановић и додаје:

        У 2022. години чланови ђачког парламента покренули су бројне иницијативе и организовали много важних активности: интерактивну радионицу са дискусијом на тему врсте и нивоа насиља под називом „Послушај мој глас“, покренули су иницијативу за прикупљање новчаних средстава за ученицу првог разреда Тару Смолић под називом „За Тарин први корак“. Такође, организовали су активности и поклон плакате поводом Међународног дана за децу и људе оболеле од рака. Учесници су Међународног пројекта eTwinnig, а уз помоћ наставница ликовне културе насликали су мурал посвећен Десанки Максимовић на зидовима школе и тако је додатно оплеменили и украсили.

ИНВЕСТИЦИЈЕ

 Ове школске године постављено је ново лед осветљење у школској сали и 4 учионице и окречена школска кухиња, трпезарија, зубна ординација и просторије продуженог боравка. Такође, урађена је санација видео надзора, који се сада састоји од 32 камере. Расвета у великом  холу школе  је замењена новом. 

Школа је школске 2021-22. године добила нову савремену ИКТ опрему која се састоји од 36 рачунара и 6 видео бимова са сталцима. 

У школском дворишту су нови кошаркашки кошеви. Постављена је нова громобранска и санирана електроинсталација у школи. Урађена је пројектна документација система за дојаву пожара као и реконструкција  санитарног чвора спортског дела школе, што ће бити реализовано у току наредне године. 

-Уз велику помоћ Града радови на учвршћивању конструкције на фискултурној сали школе успешно су проведени крају, тако да се у школи несметано одвија настава физичког и здравственог васпитања, рад спортских секција као и тренинга спортских екипа, закључује директор школе, закључује директор Радовановић. 

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content