2018-01-21T11:59:44+01:00 21. јануара, 2018. 11:59 |

ОСНОВНA ШКОЛA „МИЛОШ САВИЋ“ ЛУЧИЦА

  „Паметна“ табла и мермерне ђачке клупе         

 Основну школу „Милош Савић“ похађа 296 ђака. Највише их је у централној школи највећег села Браничевског округа Лучици, за нешто мање ученика, око стотину њих, осмогодишња настава се организује у Пољани, и у Пругову у четворогодишњем трајању, раде два комбинована одељења са укупно 25 ђака. У школу „Милош Савић“ долазе после завршеног четвртог разреда и ученици из села Шљивовац, из суседне општине Мало Црниће.

             -Имамо триста ђака у три школе и о свему треба бринути, каже директор ОШ „Милош Савић“ Славиша Стојадиновић. Ми то и радимо превасходно уз велику помоћ и разумевање Градског већа и локалне самоуправе у Пожаревцу, али и бројних пријатеља – наших донатора који нам помажу да одржавамо простор за наставу и школе опремамо савременим училима.

             Школа је тако на поклон добила „паметну“ таблу која је смештена у информатичком кабинету али служи и за наставу из свих предмета за ученике свих разреда, од првака до осмака. За „паметну“ таблу набављени су и нови компјутер и пројектор и од недавно је у функцији и то деци олакшава да на савременији начин и у складу са временом савладавају градиво.

             Школа је ових дана добила од дародаваца и 30 нових ђачких клупа и то не било каквих, већ са радним плочама од мермера, које ће служити многим новим генерацијама, каже директор. Овим клупама опремљено је једно одељење у Пољани.

Припреме за Светог Саву

             Ученици и наставници  ОШ„Милош Савић“ као и у свим школама у Србији, припремају се ових дана за Савиндан – школску славу. Осим свечане приредбе која ће бити одржана за све ђаке у школи у Пољани, припремају и 30 поклон – пакета за своје другове и другарице који су слабијег имовног стања. Пакетима које пуне и пакују према својим могућностима школским прибором и слаткишима, желе да их обрадују и честитају славу. Ово није први пут да се Свети Сава у школи у Лучици прославља поклонима сиромашнијим ђацима – прошле године је на исти начин и у координацији са наставником историје Драганом Радоњићем, припремљено и подељено тридесетак пакета.

                                       ПРЕКО ДВА МИЛИОНА ЗА ШКОЛУ

             Иначе, претходних година пуно је учињено на школским објектима у сва три села. Стара столарија је комплетно замењена новим ПВЦ прозорима и вратима у шта је уложено 312.000 динара. Прошле 2017. урађен је и комплетан видео надзор и у потпуности сређено школско двориште у Пољани. Осим што је асфалтирано, постављена је и нова ограда са капијом и опремљени спортски терени за кошарку и фудбал. Осим локалне самоуправе која је за то издвојила 1,3 милиона динара, помогли су и месна заједница и мештани Пољане и Спортски савез Пожаревца. Почетком новембра на почетку грејне сезоне, Град је купио и нови котао за зграду школе у Лучици који је са уградњом коштао преко 300.000 динара. На самом крају 2017. године, 29. децембра стигао је и комплетно нови школски намештај у вредности од 312.000 динара за који су средства такође издвојена из градског буџета Пожаревца:

             -Пуно ствари је урађено у претходној години, каже директор Славиша Стојадиновић, и ако наставимо тако, школа ће имати изузетне услове за наставу. Са разлогом сам оптимиста, јер иако је школа сеоска, ни на један начин није запостављена у односу на основне школе у граду. Рецимо, Градско веће у Пожаревцу нам је, зато што у сва три села нема исправне воде, одобрило средства за куповину апарата и набавку воде за наше ученике и омогућило нам да не ризикујемо њихово здравље.

             Први велики посао у 2018. години, осим квалитетне наставе који очекује колектив школе „Милош Савић“ је легализација објеката у сва три села и добијање употребне дозволе да би се кренуло у нове пројекте уређења, најпре фасада, рекао нам је директор Стојадиновић.

             Основна школа „Милош Савић“ је једна од ретких у Браничевском округу у којој је ове школске године повећан број ђака у односу на претходну. Наставно особље које предаје у школи је стручно оспособљено за све предмете.