Неодговорношћу возача теретног камиона и због непоштовања саобраћајних прописа пре двадесетак дана оштећен је дрвени мост на реци Пек код села Душманић у Општини Голубац, грађен пре шест деценија, носивости три тоне. 

Саобраћајна незгода догодила се, како је потврђено из МУП- а, када је  возач камиона покушао да пређе теретним возилом преко моста који није предвиђен за то услед чега је мост пукао. Возач није повређен, само је начињена велика материјална штета. Како мештани тврде, навигација људе често води на овај мост, али се јасно могло видети да он не би издржао велики терет.

Мост повезује две општине Голубац и Кучево, а служио је и за обострани прелазак мештана Раброва и Душманића који имају своја имања на једној или другој страни ове реке. 

У општини Голубац ових дана раде да се реши овај проблем, па је председник општине др Небојша Мијовић посетио село Душманић.

Др Небојша Мијовић

 – Радићемо на његовој поправци или изградњи новог моста. Овај мост грађен је далеких 1960, 70-тих  година са дрвеним шиповима, а ми смо га често поправљали и обнављали. Био је намењен за пролаз лакших возила и трактора са прикључним машинама. Ово је најближа веза између општине Голубац и Кучево као и за одлазак мештана за Пожаревац и даље за Београд, истиче председник др Небојша Мијовић и додаје: 

– Немамо планирана средства у буџету за ову годину за санацију или изградњу овог моста,али ћемо договорити са власником предузећа чије је возило оштетило мост, да нам помогне у његовој поправци или изградњи новог. Ако се то не деси, радићемо на изради пројекта и обезбеђивању документације и новчаних средстава за изградњу новог моста. За потребна средства аплицираћемо код надлежних министарстава. У протеклом периоду урадили смо 11 мостова на рекама, од чрврстог материјала,  за шта смо издвојили око сто милиона динара, од којих је већи део из буџетских средстава. 

Планирани буџет ове  подунавске општине за ову годину је  454,2 милиона динара и за инфраструктуру и инвестиције,социјална давања и субвенције  издвојиће се 200 милиона динара или 52,4 одсто планираних буџетских средстава.

– Инфраструктурни пројекати финансирају се  из буџета, преко Владе Србије и Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија. Као девастирана и неразвијена Општина радимо на даљем развоју и максимално користимо сваки добијени динар за инфраструктуру, каже др Небојша Мијовић.  

Општина Голубац  у последњих неколико година реализовала је око 100 капиталних пројеката који су финансирани  из фондова Европске Уније, Владе Србије и  из општинске касе. Са Румунијом ова подунавска општина отпочела је  сарадњу још 2013. године на различитим пројектима, од којих  су многи реализовани и допринели укупном развоју овог краја, па је Голубац постао значајна туристичка дестинација овог дела Србије.

Љ. Настасијевић 

Share.

Comments are closed.

Skip to content