2021-05-03T12:32:58+02:00 3. маја, 2021. 12:27 |

Освештан Парохијски дом у Барама

У Саборној цркви у Пожаревцу, први дан Васкрса прослављен је традиционалном светом литургијом. Окупљенима се обратио његово преосвештенство епископ браничевски Игнатије, говорећи о значају Васкрса у хришћанству.

Овом догађају су уз бројне вернике присуствовали и представници града Пожаревца, са градоначелником Сашом Павловићем.

Другог дана Васкрса, осим свете литургије у сеоској цркви, освештан је Парохијски дом у селу Баре. Како је том приликом истакао градоначелник Пожаревца, саборност коју нуде хришћанство и Српска православна црква нарочито је важна у сеоским срединама.

 

 

 

 

 

 

 

Васкрс је најважнији хришћански празник којим се изражава радост због коначне победе сина божијег над смрћу, то јест, прославља Исусов повратак у живот, васкрсење.

Према црквеном веровању, цео догађај одиграо се трећег дана након његове смрти, односно прве недеље после Великог петка. Васкрс је покретан празник, најраније се може обележити 4. априла, а најкасније 8. маја. Код западних хришћана увек се прославља између 22. марта и 25. априла.

Припреме за Васкрс традиционално почињу на Велики четвртак, дан причешћа, након чега следи Велики петак, када је Исус одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата који га је осудио на распеће на крсту. На Велики петак се не служе литургије, то је дан строгог поста, током кога хришћани не конзумирају маст без обзира на порекло и сви се послови у домаћинству обустављају. Тога дана се фарбају васкршња јаја, највише црвеном бојом, која симболизује Исусову крв. 

 Након Великог петка следи други дан хришћанске жалости, Велика субота. Обзиром да је тај дан Христос провео у Хаду, верници га обележавају у молитви и тишини. То је уједно и последњи дан недеље страдања и смрти. Поноћном Васкршњом литургијом завршавају се дани жалости, а почиње празник васкрснућа.

У недељу, првог дана Васкрса Исус је васкрсао. Православци се поздрављају речима „Христос васкрсе – Ваистину васкрсе“. Реч је о поздравима преузетим из српскословенског језика. Код нас се могу чути и поздрави рускословенског језика: „Христос воскресе – Ваистину воскресе“. Након првог, православна црква слави други и трећи дан Васкрса. Цела седмица назива се Великом, то јест Страсном недељом.