Са отварања Фестивала

Од 14. до 22. октобра, у Малом Црнићу одржава се 52. Фестивал драмских аматера села Србије. Генерални покровитељ Фестивала је Општина Мало Црниће уз подршку Министарства културе Републике Србије. Сагледавајући значај ФЕДРАС-а кроз протекле године, акценат се, пре свега ставља на окупљање аматерских позоришних уметника и њихове више уметничке домете. ФЕДРАС је данас покрет у култури српског народа, он истински зрачи српским културним просторима, што потврђује „Вукова награда“ коју је овај фестивал добио за изузетан допринос развоју културе.

                                                   ЧАРОБНИ СВЕТ ПОЗОРИШТА И УМЕТНОСТИ

У име организатора добродошлицу гостима је пожелео директор Центра за културу Никола Томић. Он се захвалио локалној самоуправи, Министарству кулуре и аматерима који су како је рекао, браничи неуморног рада на очувању културне традиције и позоришног аматеризма.

Никола Томић

-Тек неколико година стојим овде пред вама и могу само да закључим, да све ове године су тако кратке, као да смо на неком бројчанику. Како их само бележимо, сведоци смо да смо носиоци једне лепе успомене на све ове дане које проведемо у Малом Црнићу. У овако малој средини окупити скоро 300 глумаца и организовати 14 представа је заиста велики подвиг, казао је Томић.

                                                                     ФЕСТИВАЛ УМЕТНИЧКОГ РАСТА

Од значаја за успон и ширење ФЕДРАС-а било је и то што је он у оквиру програма имао и сталне пропратне манифестације, као што су изложбе сликара и вајара, гостовања драмских уметника, музичких ансамбала, балетских игара, књижевних вечери и много других активности. Дугогодишња озбиљност при организацији Фестивала, као и истрајна подршка Општине Мало Црниће, нису прошли незапажено и на ширем плану и због тога Министарство културе годинама уназад и финансијски подржава ФЕДРАС, као један од најбољих примера праксе којa управо аматеризам у култури и уметности види као битан елемент не само оплемењивања свакодневног живота и ван градских центара, већ и као елемент подизања општег друштвеног стандарда кроз рад у култури.

Миодраг Ивановић

-Од 1972. године присуствујемо правом малом културно – уметничком феномену у Малом Црнићу, јер се дешава и тако дуго траје нешто што на први поглед не иде руку под руку тако често, а то су позориште и наша села. Али фестивал у Малом Црнићу показује да се предрасуде и те како могу превазићи и да већ деценијама у нашим селима постоје сјајне позоришне дружине чији рад неретко надилази ниво аматеризма и за многе од њихових чланова ФЕДРАС јесте онај први корак, након кога су кренули на позоришни пут дугачак хиљаду километара. ФЕДРАС значи и још нешто: он је израз оне суштинске демократичности српског друштва, којa не жели и не развија друштвене поделе, већ тежи ка истим могућностима за све своје грађане, па тако и могућности да и наши сеоски позоришни аматери имају прилику да на свом фестивалу представе широкој публици своја сценска достигнућа. Тако се и делом, а не само речима, у нашем друштву остварују и културна децентрализација и толико важна компонента сваке стратегије и визије културног развитка, а то је учешће у културно – уметничким активностима не само урбаних, већ и осталих делова наше земље. У тој значајној мисији, верујем ФЕДРАС и Мало Црниће неће бити сами, већ ће у сарадњи са Министарством културе наставити да развијају манифестацију захваљујући којој ће и будуће генерације аматера улазити у чаробни свет позоришта и уметности, чинећи живот српског села и Србије у целини и лепшим и бољим, истакао је државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић.

Сцена из представе “Иза Божијих леђа”

ГЛУМАЦ НЕБОЈША ДУГАЛИЋ О ФЕДРАСУ

                                      Спектар стваралачких потенцијала                       

Овогодишњи Фестивал отворио је драмски уметник Небојша Дугалић, честитајући на упорности и истрајности да се очува бисер српске културе.

Небојша Дугалић

-Још као мали дечак долазио сам овде и играо неке представе, будући да сам одрастао у окриљу манастира Жиче поред Краљева. Тамо су у оквиру Дома културе постојале разне секције, тако да је мени још од малих ногу овај фестивал остао упамћен по томе, што је окупљао сав тај спектар стваралачих потенцијала оних људи међу којима сам живео и који су ме највише интересовали. Још од малих ногу Мало Црниће ми је било нешто готово па лично моје, а заправо пре свега место обједињења свих тих разних стваралаштава. Пре две године посетио сам гроб Србољуба Митића, вашег дивног човека кога сте имали међу собом, који је један од најренесанснијих појава у мом животу. Човек који је био песник кога сасвим мирно могу ставити уз једног Његоша и Настасијевића. Он је био нека сублимација њих двојице, један од највећих песника српског језика сасвим сигурно. У бибилотеци која носи његово име сам сазнао колико је Срба Митић био мултиталентован човек. Ту сам сазнао да је глумио, писао приповетке и драме и да је сликао. Управо је та ренесансна идеја човека који уме толико да роди и да створи нешто што ме је надахњивало још од малих ногу. Када сам долазио видео сам да овде једна ваша улица носи име овог фестивала. Верујте да не знам да било где у свету постоји неки град и неко место, које има улицу која носи име фестивала. Пожелео бих вам да што дуже трајете и да имате свест о важности чувања ове традиције, јер управо овакве ствари представљају једно најбоље неговање расадника свих оних који ће одавде можда наставити неке своје велике путеве, нагласио је Небојша Дугалић.

                                               ФЕСТИВАЛ УМЕТНИЧКОГ РАСТА

Обраћајући се присутнима на отварању 52. ФЕДРАС-а, председник Општине и Организационог одбора Фестивала Малиша Антонијевић је истакао да је по имену Фестивала препознатљиво и име општине Мало Црниће и ФЕДРАС је заслужан за долазак великог броја познатих личности из света глуме у ову средину.

Малиша Антонијевић

-Педесет и две године се на овај дан у плодној Стишкој равници баш у време када се беру виногради, када се род кукуруза смешта у чардаке, када природа промени боју и када ноћи постану хладније, убрзаним кораком упутимо ка сали која је баш по овом фестивалу и добила име, сала ФЕДРАС-а. То је слика наше општине ових дана, то је слика руралне средине која деценијама окупља не само глумце аматере, већ и друге уметнике, ликовне ствараоце и књижевнике који ће свакако употпунити садржај и оправдати постојање овог фестивала. Смењивале су се генерације и људи, долазили су и одлазили глумци, али је фестивал трајао и сваком годином постајао све мудрији, богатији у свом садржају, престижнији, баш онако како то и иде са годинама. ФЕДРАС је прилика да се покаже колико су глумци напредовали у својим улогама и спремности да својом глумом публику од стања смеха у представама комедије доведе до сузних очију у драмама и трагедијама. На жирију је тежак, али леп задатак да изаберу најбоље међу најбољима и поносног носиоца овогодишње титуле победника ФЕДРАС-а, закључио је Антонијевић.

Певачка група Арија

Фестивалску заставу подигли су полазници школе глуме, а у културно – уметничком програму наступили су Народни оркестар Центра за културу Мало Црниће, певачка група Арија, док је стихове песме „Сви моји преци“ казивао Стефан Павловски. Сцену из представе „Иза Божијих леђа“ извели су глумци ОАП „Бранислав Нушић из Малог Црнића, Мирослав Милутиновић и Валентино Ољача. Селектор Фестивала је Александар Дунић, драмски уметник из Београда, а чланови стручног жирија Владимир Путник, редитељ, драматург из Београда и драмски уметници, Моника Ромић и Миодраг Мики Дамњановић. Уследила је представа „Поп Ћира и поп Спира“ Аматерског позоришта „Ђорђе Дамјанов – Ђекша“ из Јаше Томића.

Фестивалску заставу подигли су полазници школе глуме

                                                                         Д.Динић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content