2021-10-01T16:22:30+02:00 1. октобра, 2021. 16:09 |

Отворен приватни вртић „Лилипут 012“ и у Костолцу

Вртић „Лилипут 012“ почео је са радом и у Костолцу, у објекту од 450 квадратних метара, расположивих за 65 деце. Објекат се налази у Првомајској улици, на броју 19. У Установи раде сестре васпитачи и васпитачи, уз стручне сараднике попут психолога, логопеда и медицинске сестре.

Цена је иста као и у државном вртићу, 3.800 динара по детету, с обзиром на то да Град Пожаревац субвенционише 80 посто од укупне цене која износи 19.000 динара. 

                           Крстаноски, Павловић и Голубовић

Поводом почетка рада вртића „Лилипут 012“ у Костолцу, на отварању су се обратили градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и директор Установе „Лилипут 012“ Никола Голубовић:

Павловић је указао на то да су у последње две до три године, кроз јавно – приватно партнерство, обезбеђена 352 места у четири приватна вртића. Исказао је захвални руководству вртића „Лилипут 012“ на томе што су препознали интерес и у Градској општини Костолац и додао:

– Велико је задовољство што смо данас у Костолцу поводом отварања приватног вртића „Лилипут 012“ у Костолцу. Подсећам да „Лилипут 012“ већ има објекат у Пожаревцу за 85 најмлађих, јасленог, вртићког и предшколског узраста. Већ сада је у Костолцу, где је капацитет 65 деце, до сада уписано 25 малишана који су били испод црте приликом уписа у Предшколску установу „Љубица Вребалов“. Ово је значајна ствар и резултат је јавно – приватног партнерства између Града Пожаревца, Предшколске установе „Љубица Вребалов“ Пожаревац и приватних вртића. На тај начин увећавамо капацитете за пријем деце и позивамо родитеље чија су деца испод црте за упис да се јаве у ове приватне објекте, јер смо у претходном периоду од две до три године обезбедили 352 нова места у четири приватне вртићке установе. То ћемо наставити да чинимо са циљем да смањимо број деце испод црте, а временом и да таквих случајева не буде.

– Овде су услови феноменални. Наравно, свака приватна установа је добила акредитацију надлежног министарства. Цена је иста у државном и приватним вртићима. Месечна услуга је 19.000 динара, с тим што Град Пожаревац рефундира 80 посто цене, тако да родитељи по детету плаћају 3.800 динара, истакао је градоначелник Павловић.

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски је указао на значај оваквог вида бриге о најмлађима и додао:

– Када сам добио позив за отварање овог вртића био сам пресрећан и као председник Градске општине Костолац и као грађанин и родитељ, јер знам колико је велики проблем уписати дете у вртић. Ове календарске године смо имали око 95 неуписане деце. Захвални смо Граду Пожаревцу због субвенционисања од 80 посто и што се води таква брига о најмлађим суграђанима како града Пожаревца, тако и Градске општине Костолац. Овај вртић оставља изузетан утисак, опремљен је новим намештајем и осталом опремом, уређеним тоалетима, уз одличну хигијену, као и стручан кадар, тако да мислим да ће и родитељи и деца бити задовољни. Позивам родитеље да се и сами у то увере и мислим да ће капацитет брзо бити попуњен. Ово је прави начин да се помогне породицама и реши проблем расположивих места у вртићима.

Директор Установе „Лилипут 012“ Никола Голубовић је позвао родитеље да сврате и добију све потребне информације и додао:

– Установа „Лилипут 012“ је регистрована прошле године и акредитована од стране Министарства науке и технолошког развоја РС. Отада бележимо јако добар развој и раст, како запослених, тако и деце. На наше велико задовољство почињемо са радом и у Костолцу и захвални смо представницима Града Пожаревца на брзој реализацији тако да свако дете добије место и у приватном вртићу, као и Градској општини на гостопримству и сарадњи.

Свечаном отварању су у знак подршке присуствовали и чланови Већа града Пожаревца др Горан НесторовићИван Пантић, потом, председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек, заменик председника ГО Дарко Грубетић, помоћница председника ГО Маја Здравковић, чланица Већа Градске општине Маријана Божић и директорка Центра за културу „Костолац“ Јелена Шаманц.

                                                                                    Први приватан вртић у Костолцу, у Првомајској улици 19