Међународни позоришни фестивал „Виминацијум фест -митови стари и нови“, трећи по реду, отворен је синоћ у Археолошком парку Виминциум извођењем представе „Коса” Позоришта младих и Новосадског позоришта.

Фестивал је отворио председник Скупштине Предраг Мијатовић који је истакао да су се на простору Арене у Виминацијуму, пре две хиљадегодина људи окупљали ради забаве, односно гладијаторских борби.

– Дани пред нама подсетиће нас тако да су култура и уметност вечни, а ово место је вероватно и најбоље за доказивање те тврдње. За историју се каже да је учитељица живота, а живот и сви ови његови сегменти су управо задатак театру да га опише и растумачи. Зато је Виминацијум фест фестивал коме је заправо суђено да се догоди и траје и зато желим да се захвалим људима који су то увидели.Ту првенствено мислим на Михајла Несторовића, једног од идејних твораца, уметничког дирекора и селектора фестивала, свим његовим сарадницима. Такође, пожаревачки Центар за културу је искористио ове сусрете да покаже да је кадар да одговори изазовима и најзахтевнијих пројеката. Сјај имена Виминацијум велики, али је и обавеза. Мишљења сам да је ове године селекција таква да се овај бисер Римског царства неће постидети, напротив, рекао је Мијатовић.

Током трећег по реду фестивала ,,Виминацијум фест  – митови стари и нови” на сценама арене и лимеса одиграће се такмичарске представе које стижу из Новог Сада, Приштине, са седиштем у Грачаници, Београда, Пуле и Птуја. Поред домаћих позоришних кућа, посетиоци ће бити у прилици да поздраве и уметнике из Хрватске и Словеније што је још једна предност овог позоришног окупљања за све Пожаревљане и њихове госте.

Директорка Центра за културу у Пожаревцу и директорка Фестивала Галина Перић, истакла је да овај фестивал чува традицију позоришта на највеличанственији начин окупљајући уметнике из читавог региона.

-Представе ће бити игране на локацијама арене и лимеса, што чини и даје фестивалу посебну драж и велику инспирацију за редитеље и  глумце. Овај позоришни фестивал је посвећен митовима и легендама, од античког до модерног доба. Надам се да ћемо испунити ваша очекивања и на тренутак обогатити ваше драгоцено време. Кроз мноштво ликова и догађаја који ће се смењивати из вечери у вече, тиме ћемо вас на трен отргнути од свакодневице и учинити је лепшом и надахнутом, рекла  је Перић.

Гостима се, као домаћин, обратио и професор др Миомир Кораћ, директор Археолошког парка Виминацијум.

Фестивал траје до недеље, 29. августа, а стручни жири кога чине редитељи Снежана Тришић, Дражен Ференчина и сценограф Дарко Недељковић, прогласиће најбољег глумца и најбољу представу, којима ће бити додељене награде „Златна фибула“ и „Виминацијум максимус“.

                                                                                                                                           И.Р.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content