Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац и ове године организовала је Зимску школу за пољопривреднике Браничевског округа, 25. по реду. Школа траје три дана, од 21. до 23. децембра, а предавања се одржавају у просторијама Службе, Кучеву и Рановцу.

Са отварања Зимске школе

Отварајући Школу, директор ПССС Пожаревац Бојан Стевић је нагласио да су теме разноврсне и намењене произвођачима како би унапредили своју производњу и остварили бољи финансијски ефекат на газдинствима. У свом уводном излагању он је говорио о калкулацијама на пољопривредном газдинству. Циљ сваког газдинства јесте одрживост производње и како би пољопривредници имали увид у недостатке досадашњег планирања, неопходно је урадити калкулацију за све линије производње.

-Основни корак у добијању тачних информација за израчунавање калкулације на газдинству јесте раздвајање трошкова и прихода у домаћинству од трошкова и прихода пољопривредног газдинства. Са тако раздвојеним подацима може се доћи до најближе оцене успешности пословања газдинства. Предности финансијског планирања на газдинству су велике, а једна од могућности је да се конкурише у оквиру Програма конкурентности за унапређење примарне пољопривредне производње у руралним подручјима, рекао је Стевић.

О постигнућима ПССС Пожаревац у 2022. години и јачању конкурентности воћарске производње излагала је саветодавац Ана Ђорђевић. Закон о органској производњи представила је Јоргованка Влајковац. Она је говорила о поступку и  начину на који пољопривредник са конвенционалне производње може да пређе на органску, чија је сврха производња здравствено безбедне хране без употребе хемијских средстава. Технологију производње боровнице представила је Милена Зафировић, док је о интересном удруживању, развоју и ревитализацији земљорадничког задругарства говорила Виолета Станковић. На тему здравственог стања озимих усева са освртом на ПИС и штетним инсектима у уљаној репици излагале су Драгана Урошевић и Кристина Лазаревић.

У четвртак, 22. децембра у Кучеву, говориће се о руралном развоју са освртом на претприступне фондове, трошковима на газдинству, осигурању усева и кредитима у пољопривреди, правилној примени агротехничких мера. Такође, биће представљена производња пива у домаћинству и заштита пшенице од болести.

Последњег дана Зимске школе у Рановцу, саветодавци ће излагати на тему унапређења производње млечних производа, евиденције података у технолошко – економским обрасцима, диверзификацији прихода на газдинству и збрињавању амбалажног отпада од пестицида. Биће речи и о пролећном плавом прскању воћа и штетним инсектима у кукурузу.

                                                                                                                               Д.Динић

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content