У Народној библиотеци „Вељко Дугошевић“ у Голупцу отворена је  Галерија модерне уметности. Галерију  je oтворио  председник Општине  др Небојша  Мијовић који је најавио да ће Голубац ускоро добити још једну важну културну установу, Народни музеј.

-Пре извесног времена отворили смо Библиотеку са 700 квадратних метара корисног простора и отварањем ове модерне галерије сада у Голупцу имамо једну савремену културну установу. Радимо на реализацији још једног значајног пројекта у нашем граду, реконструкцији  зграде за Народни музеј који ће се завршити у наредној години, рекао је Мијовић.

Библиотека је покренула иницијативу са идејом да сталном уметничком поставком, организацијом изложби, интерактивним и едукативним програмима промовише савремену уметност кроз њене најатрактивније уметничке форме.

Промоција домаће и међународне уметности, упознавање јавности са савременим стваралаштвом, главни су мотиви за покретање овог пројекта, а идеју је подржало Министарство културе и информисања суфинансирањем откупа уметничких дела, као и Општина Голубац.

-Поред сталне поставке у галерији ће излагати уметници по позиву, али и конкурсу који ће Библиотека расписати после празника. Вођени чињеницом да улагање у културу није трошак, већ инвестиција у будућност, наставићемо да подржавамо и спроводимо пројекте и реализујемо  наше идеје истакла је управница Библиотеке Марија Живановић Илић.

Међу ауторима који су поклонили своја дела и тако дали допринос  сталној поставци у модерној галерији су Никола Пршендић и Александар Митровић.

Радом галерије руководиће уметнички савет у саставу Драган Деспот Ђорђевић, књижевник, Бојан Вељковић, мастер примењени уметник и Милош Ђуран, докторанд примење уметности.

                                                                                                       Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content