2021-04-02T18:16:45+02:00 2. априла, 2021. 18:16 |

Отворена изложба „Позоришни портрети Миливоја Живановића“

У Галерији обојене светлости Центра за културу Пожаревац отворена је поставка фотографија под називом „Позоришни портрети Миливоја Живановића, Музеја позоришне уметности Србије са ауторским печатом кустоса Мирјане Одавић.

Отварајући програм, председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић је истакао да ће изложба кроз фотографије једним делом дочарати величину талента глумачког барда Миливоја Живановића, којим је посредно прославио и Пожаревац.

 -Гледајући све те исечке из разних представа сигуран сам да ћемо нашим душама, жељним позоришне магије, изазвати носталгију, али и још већу жељу да се што пре вратимо у нашу велику салу Центра за културу као публика. Ове године, у част Миливоја Живановића пред нама није дефиле најбољих представа професионалних позоришта, али то свакако не умањује значај његовог наслеђа које тако љубоморно чувамо.  Епидемија која је захватила читав свет, променила је навике и начин живота свих нас, али наставак традиције је наша обавеза. Обавеза према Миливоју и његовим колегама, према публици, али и према онима који ће публика тек постати. Ковид нам ове године, као и претходне, није дозволио да са глумцима на сцени прославимо ову њихову светковину, али ћемо прилагођеним програмом, ипак то учинити, рекао је Мијатовић.

Предраг Мијатовић

Директорка Центра за културу Галина Перић истиче да Град Пожаревац и Центар за културу налазе начина да се великом Миливоју Живановићу и у оваквим околностима изазваним пандемијом одуже и да га се на прави начин сете, ако не кроз представе, онда на опет неки креативан начин и кроз пригодне програме.

-Изложба ће нам кроз фотографије уметника указати на кључне моменте каријере и подсетити на бројне улоге које је снагом свог глумачког дара донео на сцену Миливоје Живановић. Скоро сваког 2. априла почев од 1995. године, од почетка Фестивала, а да су регуларне околности, након отварања једне такве изложбе, а оне су у време Глумачких свечаности увек на високом нивоу и са глумцем у фокусу, сада бисмо, само у вечерњим сатима нестрпљиво очекивали почетак прве представе у селекцији, уз праву фестивалску атмосферу. Међутим, као и 1999. године, када је Србија била бомбардована, тако и у време пандемије, која нам већ другу годину за редом не дозвољава да у пуном обиму, уз квалитетне представе и свако вече пуну дворану остваримо наше програмске циљеве, ни сада нисмо у прилици да одржимо омиљени и престижни фестивал Пожаревљана и гостију нашег града, казала је Галина Перић.

Галина Перић

Она је подсетила да је поводом четврт века трајања фестивала „Глумачке свечаности“, Центар за културу уз помоћ Града припремио и луксузну монографију „Сазвежђе Миливоја Живановића“, аутора Миливоја Млађеновића, која ће у догледно време бити промовисана.

Ауторка изложбе Мирјана Одавић истиче да је поставка спремана за прошлу годину у оквиру обележавања 25 година Фестивала, али је због епидемиолошке ситуације изостала.

-Међутим, и ова година за самог Миливоја Живановића није безначајна, јер ово је година када се навршава пуних 45 година од његове смрти, казала је ауторка и потом прочитала неке од Миливојевих мисли о свом животу, о себи и о својој професији, као и размишљања критичара о глумачком барду.

                                                                   

                                                                       ФИЛМ О ЧЕТВРТ ВЕКА ФЕСТИВАЛА

Након обиласка изложбе, одржана је пројекција филма Новице Савића под називом „Спомен на глумца“, о 25 година Фестивала глумачке свечаности „Миливоје Живановић“. Тема овог документраног филма је настанак и развој овог позоришног фестивала посвећеном нашем српском и југословенском позоришном, телевизијском и филмском глумцу. Филм даје до знања колико је велика и значајна позоришна традиција у нашем граду, великим делом захваљујући управо Миливоју Живановићу.

 -Када су ме позвали из Центра за културу и поверили ми овај пројекат, нисам био сигуран да ли ћу имати довољно знања и снаге да о једном таквом глумцу, о једној таквој величини, направим добар филм, а са друге стране и да на прави начин испратим све оно што се дешавало у протеклих 25 година, колико трају Глумачке свечаности у славу Миливоја Живановића. Потрудили смо се да извучемо оно што је најбоље и најкарактеристичније, а у филму се појављују и многи глумци који нажалост нису више са нама. Идеја је била управо то, да акценат ставим на те глумачке величине које су обележиле ових 25 година Фестивала. Наравно да смо имали проблема у реализацији овог филма, јер нас је од самог почетка ометала корона. Филм је требало да буде завршен  прошле јесени, али је стално било неких одлагања и просто сви смо се уклапали у ту дату ситуацију, али смо на крају заједничким снагама из продукција Raven Vision и РТС, као и Центра за културу који је био продуцент овог филма, надам се успели да оставимо нешто што ће бити трајна вредност и чиме ће и Центар за културу, али и Град Пожаревац моћи да се поносе, закључио је Савић.

Са жељом да надомести неодржавање „Глумачких свечаности 2021“, адекватно прихватљивим могућностима, продукцијски тим Центра за културу Пожаревац предвођен директoрком Галином Перић, од 5 до 9. априла у Великој сали са почетком у 20 часова, емитоваће по једно остварење у коме је током дуге и плодне глумачке каријере наступао Миливоје Живановић, а по избору филмског критичара Горана Јовановића. Број посетилаца и распоред седења је усклађен са превентивним мерама у циљу спречавања епидемије.

                                                                                                                        Д.Динић