Арно Гујон

Свечаним дефилеом који се одвијао централним улицама града, у Пожаревцу су јуче отпочеле 55. Љубичевске коњичке игре. Овогодишњу манифестацију отворио је Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије.

Пред почетак параде Марко Миленковић, прошлогодишњи победник Љубичевског вишебоја вратио је градоначелнику Банету Спасовићу сабљу и плашт, који ће у недељу бити додељени новом витезу Љубичева. У дефилеу, између осталог, учествовала су и деца са Косова и Метохије.

Арно Гујон, француски хуманиста, оснивач и директор француске Невладине организације „Солидарност за Косово“ почасни је витез 55. ЉКИ. 

Генерални секретар Никола Селаковић истакао је у свом обраћању да је сваког ратника красио успех у боју.

Никола Селаковић

-Замислите тек шта вам доноси успеху вишебоју. То је управо оно што негују ЉКИ. Неки од историјских ликова су и домаћини овог великог скупа, попут легендарног команданта гвозденог пука Миливоја Стојановића Брке, човека који је ратовао раме уз раме са великим војводом Мишићем. Када имате такве претке, онда није ни чудо што можете имати овакве потомке и овакву традицију, рекао је између осталог Селаковић.

Градоначелник Бане Спасовић сматра да ће Љубичевски вишебојци и витезови, у годинама које су пред нама, бити у свету као појам и симбол , нераскидиво везани за Србију.

Данас и сутра, програм Игара пресељен је на пожаревачки Хиподром.

Фото: Владан Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content