У Великој сали Центра за културу Пожаревац синоћ су почеле 27. Глумачке свечаности “Миливоје Живановић”.

Испред домаћина бројним посетиоцима обратила се директорка ове установе Галина Перић.

Галина Перић
Миодраг Ивановић

– Позориште увек може бити лековито а лекција коју нам пружа театар остаће непромењена до у вечност. Неугасла ватра позоришта буди и чува наду за све нас. Фестивал је непоновљив тренутак и зато уживајте сада и овде,  рекла је између осталог Перић.

Присутне је поздравио државни секретар у Министарству културе Републике Србије Миодраг Ивановић који је преносећи поздраве и подршку министарке културе Маје Гојковић нагласио:

– Брижљивим уметничким вођењем Глумачке свечаности су постале место извођења најбољих представа српских позоришта и место сусрета врхунских стваралаца у овој области. Ово је свакако најбољи начин децентрализације у култури где ће пожаревачка публика имати прилику да види нека од најбољих остварења из текуће позоришне продукције. И најбоља решења планиране стратегије развоја културе у Србији остаће мртво слово на папиру без манифестација попут ове, и људи који на локалном нивоу планирају и спроводе овакве догађаје који грађанима доносе квалитетнији живот и утичу упливу културе у свакодневну динамику наших градова и општина.

КЉУЧ ГРАДА ДАНИЦИ МАКСИМОВИЋ

Павловић уручује кључ Града Даници Максимовић

Глумачке свечаности отворио је градоначелник Саша Павловић, председник Уметничког већа Фестивала

– Ми Пожаревљани, осећајући велику одговорност пред резултатима нашег познатог суграђанина, схватили смо као императив да се бринемо о позоришном наслеђу који нам је он оставио.  Тако је поред овог фестивала, наш град један од ретких и у светским оквирима који има чак четири позоришна окупљања. Два од њих посвећена су аматерским позоришним кућама. Свесни да су многи велики глумци своје каријере почели на малим аматерским сценама, желели смо да и на тај начин помогнемо култу театра.  Магија сцене подједнако припада свима, како професионалним и аматерским глумцима, тако и публици која ће у наредних шест дана засигурно уживати, истакао је Павловић који је потом предао кључ Града Пожаревца председници стручног жирија Даници Максимовић.

Олга Одановић

Драмска уметница Олга Одановић, овом приликом прочитала је Беседу о глумцима Константина Сергејевича Станиславског, великог руског позоришног глумца, театролога и редитеља, чијом медаљом је у Москви 1966. године одликован Миливоје Живановић.

Такмичарски део отворила је представа Југословенског драмског позоришта комадом Љубомира Симовића „Чудо у Шаргану“ у режији Јагоша Марковића, након које je Ненад Јездић зa улогу Просјака проглашен глумцем вечери што га је сврставало у ред кандидата за победника Фестивала.

Награду жирија публике освојила је Анита Мaнчић којa је тумачила Иконију.

Опширан извештај у сутрашњем броју недељника “Реч народа”

Share.

Comments are closed.

Skip to content