2020-08-09T20:05:18+02:00 9. августа, 2020. 20:05 |

Овчије млеко

Због посебне важности за исхрану последњих година овчије млеко се препоручује и од Светске здравствене организације. Њихови стручњаци тврде да се ради о најквалитетнијој врсти млека, које је из неоправданих разлога незнатно заступљено у јеловнику савременог човека.

За разлику од наше, старе цивилизације су знале да цене овај производ, за који се верује да је спасао човечанство. Постоје подаци да је коришћено још пре осам хиљада година, као једини извор млечних беланчевина. Сада је заступљено само три  до пет одсто у односу на остале врсте.

Посебно је занимљиво да се у земљама са најразвијенијим овчарством, Аустралији и Новом Зеленду, уопште не производи млеко. Становништву стоје на располагању једино увозни деликатесни сиреви, које користе у малим количинама. Изузетак су сиромашне афричке и азијске земље, где је овчије  млеко веома тражено, као и на медитеранском подручју, у којем су и највећи светски произвођачи овчијих сирева. То су, пре свега, Турска, Француска, Грчка, Италија и Шпанија.

Од дипломираног инжењера пољопривреде за сточарство у ПССС Пожаревац Ненада Вујчића сазнајемо да на квалитет и здравствену исправност млека значајно утичу тешки животни услови којима су овце прилагођене. Захваљујући посебно развијеном имуном систему, мала је могућност да се у млеку нађу микроорганизми који би угрозили здравље људи. Иначе, садржи два пута већу количину млечне масти, богатије је витамином Ц, протеинима и сувим материјама. Једино је по садржају млечног шећера, лактозе, изједначено с крављим.

-Сматра се да прерађевине имају већу нутритивну вредност од свежег млека, посебно сиреви, који могу да се користе као изванредна дијететска храна током лечења желудачних болести, дијабетеса и других.  Дијебетичарима се препоручује и кисело млеко, јогурт, напици с додатком воћа. Овчије млеко је у технолошком смислу изврсна сировина, јер садржи висок проценат казеина у односу на остале беланчевине. То значи да се од њега добијају најквалитетнији сиреви. Међу познатим су рокфор, горгонзола, качкаваљ, пашки сир и други, истиче Ненад Вујчић.                       

                                                                Д.Д.