КУЧЕВО: СЕЋАЊЕ НА СЛИКАРА, ПОЕТУ, КРИТИЧАРА…

Сликар, поета, књижевни критичар, један од оснивача Браничевске палете, Миодраг Миле Надлачки, био је човек који  је живео уметност и који је својим стваралаштвом оплеменио, обогатио и вечно задужио  Кучево.


Рођен је 7. новембра 1957, у Новом Бечеју, где је завршио гимназију. У Новом Саду је студирао југословенску и светску књижевност, на Филозофском факултету. Излагао је од 1983. године на бројним изложбама у земљи и иностранству, на којима је добио значајна признања. Учесник је многих колонија и хуманитарних акција.

Мало је сликара на српској ликовној сцени који стварају и опстају четири деценије, још мањи је број оних који својим ликовним изразом створе аутентичан и препознатљив потпис у уметности као што је то пошло за руком Миодрагу Надлачком. Миле је својим радом дубоко уткан у основне поре кучевачке Смотре народног стваралаштва „Хомољски мотиви“, као сликар, сценограф, организатор и директор. Миле је основао и колективну изложбу слика „Браничевска палета“, која траје скоро две деценије.

О свом стваралаштву и себи, у монографија „Ка сопству“, Миле је рекао да не зна ко је он. Сигурни смо да је на крају свог живота сазнао, али нас је ускратио за одговор. Док у данима који долазе будемо истраживали његову уметност и трагали за одговором ко смо заправо ми, схватићемо шта је била Милетова мисија, да се запитамо, преиспитамо, упознамо…

Share.

Comments are closed.

Skip to content