2021-06-01T11:18:29+02:00 1. јуна, 2021. 09:50 |

Паркинг сервис Пожаревац: Од данас „Б зона“ у Ламели

Са пројектом Блоковског паркирања, односно Б зоне, започето је у фебруару 2019. године, када су пуштена прва два блока, Блок 1 у Синђелићевој улици и Блок 2 у Улици Даворјанке Пауновић код зграде „Електромораве“.

Решење о утврђеним општим, посебним и блоковским паркиралиштима Градско веће Града Пожаревца донело је у јануару 2019. године и њиме су утврђене четири локације Б зоне, напред наведени БЛОК 1 и БЛОК 2, као и БЛОК 3- у Ламели и БЛОК 4 у блоку зграда „Ђура Јакшић“.           Марија  Паповић

– Б зона формирана је на основу многобројних захтева и молби грађана који живе у централној зони града и којима су паркинг простори око зграда углавном узурпирани од стране возача који не живе на тим локацијама, а ту проналазе целодневно бесплатно паркирање, што станарима онемогућава да паркирају код својих зграда. Тако се дошло на идеју Б зоне, у којој станари имају право на повлашћену станарску паркинг карту по цени од 380 динара на месечном нивоу, а за све остале возаче то је зона у којој је време паркирања ограничено на 120 минута, а цена започетог часа паркирања је највиша у граду, 60 динара, чиме смо желели да све остале возаче преусмеримо у јефтиније зоне и зоне са  дужим роком могућности паркирања, каже директорка Паркинг сервиса Марија Паповић и додаје да сви месечни претплатници станарске карте од 740 динара могу задржати ту карту, са којом сада добијају и могућност паркирања у Б зони.

 

– Блок 1 и Блок 2 су оправдали наша очекивања. Станари на тим локацијама су се доминантно определили за паркирање у Блоковима, чиме смо растеретили улични фронт тј. општа паркиралишта. Могу слободно да кажем да смо јако поносни на пројекат Б зоне, као нешто по чему смо препознати на републичком нивоу као пример добре праксе и једини начин на који је могуће решити проблем паркирања људи који живе у централним зонама града. Од 1. јуна пуштамо Б зону у блоку „Ламела“. Приликом најаве пројекта блоковског паркирања, речено је да ће све те локације пре увођења зоне бити уређене и обећање смо одржали. На томе највећу захвалност дугујемо локалној самоуправи која је имала слуха за овај пројекат. Конкретно, у уређење блока „Ламела“ уложено је око 17 милиона динара, каже Паповић и најављује уређење Блока 4, односно Блока „Ђура Јакшић“, где је ситуација алармантна по питању паркирања.

-У току је израда пројектног задатка за ту локацију и ја се надам да ћемо и то успети да реализујемо до краја године, чиме бисмо за сада пројекат блоковског паркирања заокружили, закључује Марија Паповић.