-У 2022. години ново посебно паркиралиште „Сунчани парк“

Марија Паповић

 Сумирајући овогодишње резултате пожаревачког Паркинг сервиса, 2022. година је за ово Јавно комунално предузеће, слободно се може рећи, била успешна. Бројни су пројекти и активности реализовани у циљу пружања што квалитетнијих услуга паркирања у граду.

Између осталог, реконструисана су посебна паркиралишта „Начелство“ и „Дом омладине“, који су обједињени и претворени у једно посебно паркиралиште „Сунчани парк“. Вредност инвестиције је близу 4,5 милиона динара.

Према речима директорке Марије Паповић, имајући у виду да ново паркиралиште функционише већ пет месеци, показало се да је спајање и уређење паркинга био добар потез.

– Циљ реконструкције овог простора био је да се добије једно ново, савременије, функционалније паркиралиште, али и да се створе бољи услови за рад наших запослених Сада грађани могу да на једно паркиралиште својим аутомобилима уђу, а на друго да изађу. Морам да напоменем да су пре реконструкције на ова два паркиралишта често биле блокаде аутомобилима, због чега су колеге имале проблема на улазним рампама. Реализација овог пројекта је оправдана и што је најважније исплатила се, рекла је Паповић.

Комплетна реконструкција извршена је из сопствених средстава пожаревачког Паркинг сервиса, додаје Паповић.

-Драго ми је што је предузеће достигло такву финансијску стабилност и сигурност да може да улаже и у веће пројекте попут овог. У партерно уређење посебног паркиралишта „Начелство“, у асфалтну подлогу уложено је 2,6 милиона динара, а значајна средства искоришћена су и за постављање система за сакупљање атмосферских вода. Такође, постављена је нова ограда у вредности од 900 хиљада динара, нови сет рампи на улазу и излазу са паркиралишта у који је уложено 600 хиљада динара, док је за набавку бројача слободних паркинг места на некадашњим паркиралиштима „Начелство“ и „Дом омладине“ утрошено 900 хиљада динара. Инвестиција чију реализацију очекујемо до краја 2022. односи се на постављање нове кућице за наплату са санитарним чвором на улазу у доскорашње паркиралиште „Начелство“.

                               БЕСПЛАТНА СТАНАРСКА КАРТА И БЕБИ ПАРКИНГ МЕСТО

Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“ годинама уназад се у круговима привредних субјеката у јавном сектору истиче по друштвеној одговорности. Паповић је подсетила да је „Паркинг сервис“ у претходном периоду дефинисао беплатну станарску паркинг карту за породице са троје и више деце. Такође, на локацијама испред Дома здравља, односно Дечијег диспанзера и Вртића „Пчелица“ обележена су бесплатна беби паркинг места на која се могу паркирати родитељи деце старости до годину дана.

Споменимо и то да је ово предузеће на посебним паркиралиштима увело и паркинг пас картице које омогућавају вишесатно паркирање, а за које се након годину и по дана коришћења доказало да су биле неопходне. Сада, велики број корисника паркинг пас картица, 24 сата, по цени од 450 динара, може да се креће по свим затвореним или посебним паркиралиштима. Осим тога, уведена је и паркинг пас картица за три и седам дана. Цена за паркинг пас од три дана је 1000 динара, а за седам дана 1800 динара. Такође, оно на шта би возаче требало подсетити је месечна карта на јавној гаражи у Таковској улици, која кошта 2500 динара.

 

 

                    Члан Управног одбора Удружења паркиралишта Србије

-Почетком ове године Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“ постало је пуноправан члан Управног одбора Удружења паркиралишта Србије. Годинама уназад напорно смо радили на унапређењу делатности паркирања у нашем граду, што је и примећено од стране Удружења. Управни одбор чине директори свих највећих и најзначајнијих предузећа из ове делатности, тако да је мени ово признање, односно пријем у Управни одбор, утолико дражи, истакла је Марија Паповић која је подсетила да су у октобру ове године ЈКП „Паркинг сервис“ и Град Пожаревац били домаћини седнице УО Удружења паркиралишта Србије која је организована у згради Начелства.

                                           ПАРКИНГ МЕСТА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Директорка пожаревачког Паркинг сервиса осврнула и на овогодишњи Међународни дан особа са инвалидитетом. Наиме, поводом овог датума, Паркинг сервис  је покренуло иницијативу да се додатна паркинг места дефинишу као резервисана паркинг места за особе са инвалидитетом.

-У самом центру града, тачније у Таковској улици, особама са инвалидитетом је сада на располагању укупно једанаест паркинг места, седам нових и четири стара. Такође, једно паркинг место за ОСИ резервисано је у Улици Јована Шербановића, код Поште. Мислим да смо сада број паркинг места за особе са инвалидитетом увећали, сада их укупно има 35, што се сматра довољним бројем, обзиром да се на годишњем нивоу изда до 130 паркинг картица, нагласила је Паповић и додала:

-Драго ми је да смо приликом реализације ове активности наишли на велику подршку Комуналне полиције и Градске управе. У недељи у којој је обележен Међународни дан особа са инвалидитетом, појачана је контрола паркирања на паркинг местима за ОСИ. Желели смо да на кориснике паркиралишта утичемо да поштују комунални ред и да не паркирају на резервисаним паркинг местима за ОСИ, јер их у граду нема много. Апелујем на кориснике да своје картице обнове. Реиздавање истих врши се од 1. фебруара до 1. марта. То је истоврмено и рок током кога Комунална милиција неће реаговати у случају да на возилу затекне стару паркинг картицу. За издавање нове картице од докуметације је потребно доставити решење о степену инвалидитета које издаје ПИО фонд, а које не сме бити старије од шест месеци, личну карту, саобраћајну дозволу и фотографију корисника паркинг места, рекла је Паповић.

                                          832 ХИЉАДЕ УПЛАЋЕНИХ САТИ ПАРКИРАЊА

У 2021. години ЈКП „Паркинг сервис“ имао је 828 хиљада уплаћених сати паркирања, а у овој 832 хиљаде. Упоређујући са 2020. годином када је на годишњем нивоу уплаћено 700 хиљада сати паркирања, забележен је драстичан скок од 132 хиљаде уплаћених сати паркирања.

-Захвалила бих се свим корисницима што поштују комунали ред када је реч о наплати услуге паркирања, јер је то у општем интересу свих нас. Већом фреквенцијом возила и уредним плаћањем обезбеђују се квалитетнији услови за наше кориснике и више слободног паркинг простора у граду, поручила је директорка Паркинг сервиса.

                                                    ПЛАНОВИ ЗА 2023. ГОДИНУ

У наредној години извесна је реконструкција блока Ђура Јакшић. Израда пројекта, који ЈКП „Паркинг сервис“ финансира из сопствених средстава, требало би да се оконча најкасније до фебруара 2023. Ребалансом буџета програма и плана пословања предузећа новац ће бити опредељен и за радове на овој локацији који ће се највероватније изводити у више фаза, неколико месеци, обзиром да је простор велики и захтеван. Током реализације пројекта неће бити нарушавања комфора људи који живе у блоку Ђура Јакшић. Блок зона, према речима Марије Паповић, показала се као најефикасније решење за проблем паркирања људи који живе у самом центру града.

Поред тога, планирана је и набавка аутомата за СМС наплату паркирања на општим паркиралиштима. На овим уређајима моћи ће да се плати паркирање 1, 2. „Б“ зоне, вишесатна паркинг карта, односно све услуге које „Паркинг сервис“ пружа својим корисницима на овим паркиралиштима, али и казну, односно дневну карту у пуном износу и са попустом од 50 одсто. Такође, грађани ће на аутомату имати могућност да одаберу да ли услугу желе да плате картицом или готовином. У прво време аутомати ће бити постављени на две локације у граду.

У правцу технолошке модернизације ЈКП „Паркинг сервис“ планира да у 2023. години набави нове уређаје за контролу наплате намењене контролорима који раде на уличном фронту, односно на општим паркиралиштима. Реч је о такозваним катовима, уређајима који су доста функционалнији и ефикаснији у контроли наплате паркирања на терену.

                                                                                                                                                                            М. П.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content