Савет за безбедност саобраћаја Града Пожаревца у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, 7. марта организовао је Општинско такмичење ученика првих и других разреда основне школе „ Пажљивкову смотру 2023″.

Организатори Смотре

Према речима заменика председника Савета за безбедност саобраћаја Града Пожаревца Драгана Станојевића Шумара ради се о смотри чији је циљ унапређење постојећих и стицање нових знања из безбедности саобраћаја.

Поздравна реч Драгана Станојевића Шумара

-Игре су замишљене тако да се постављају питања различитог карактера везано за правила понашања у саобраћају, а деца усмено или писмено, зависно од игре, у одређеном временском року имају могућност да дају тачан одговор, истиче Станојевић.

Из такмичења

Уређеност и величина једне заједнице огледа се у њеном односу према најмлађима, а деца су свакако најслабији и најрањивији чланови друштва и самим тим и учесници у саобраћају.

Победници код првих разреда “Вук Караџић” и “Свети владика Николај”

-С тога је и њихова безбедност велики изазов за све, а посебно за оне којима је то професионални позив. Сходно томе, нови концепт образовања, техничка и технолошка решења усмерена су ка томе да се деца што боље обуче и привикну на учешће у саобраћају и да се на тај начин смањи ризик од конфликата који могу имати тешке последице, наглашава Слободан Јовановић, члан Савета за безбедност саобраћаја и координатор пројекта.

Најбољи код других разреда “Свети Сава” и “Десанка Максимовић”

На Општинској смотри одржаној у фискултурној сали Економско – трговинске школе учествовало је по 32 ученика првог и другог разреда из осам основних школа са територије града Пожаревца подељених у 16 екипа. У полуфиналу ученици су се такмичили у три игре: „Безбедна путања“, „Чик погреши“ и „Свезналица“, а у оквиру финала „Лево – десно“, „Или јесте, или није“. Уколико екипе имају исти број поена игра се бонус игра „Безбедан прелазак преко улице“.

Финалисти са својим навијачима

У конкуренцији првих разреда највећи број бодова завредела је екипа ОШ „Вук Караџић“ Пожаревац, док је друго место припало екипи ОШ „Свети владика Николај“ Брадарац. Код других разреда прво место освојила је екипа ОШ „Свети Сава“, а друго екипа ОШ „Десанка Максимовић“. Финалистима су додељени пехари, медаље и дипломе, а првопласиране екипе очекује Регионална смотра која ће се одржати у априлу.

                                                                        Текст: Дарко Динић

                                                                        Фото: Златко Златковић

Share.

Comments are closed.

Skip to content