2020-08-05T09:40:56+02:00 5. августа, 2020. 09:40 |

Пчеларство као породични бизнис

Једна од развијених привредних грана у општини Голубац је и производња еколошког меда. Преларством се бави око 50 породица  којима локална самоуправа, преко Пчеларског друштва „Голубачки град“, помаже у реализацији  бројних пројеката.  Удружење је  основано 2012. године са циљем  да окупи пчеларе, едукује их  и ради на заштити географског порекла  меда и других пчелињих  производа.

– Добили смо решење од Завода за заштиту интелектуалне својине да је брендиран наш мед у оквиру производње у атару Националног парка „Ђердап“. Урађене су све анализе у надлежним лабораторијама и са поносом могу да кажем да је мед са ових простора веома квалитетан производ. Прошле године на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду освојили смо златну медаљу за квалитет меда, што потврђује у ком правцу иде наше Удружење и шта  је циљ наших пчелара,  кажу у Удружењу  пчелара  „Голубачки град“. 

Национални парк ,,Ђердап“  пружа добре услове за развој пчеларства, што је шанса за младе који желе да се породично  баве производњом меда и других пчелињих производа.

              -Овај крај је на добром месту, заштићен је, не постоји ни један природни или вештачки загађивач који би могао да угрози чистоћу природе. Квалитету меда доприноси и разноврсност флоре.  Ова година је донекле медоносна. У почетку су временски услови били добри, међутим, касније је дошло је до промена што је утицало на саму пчелињу пашу, жале се голубачки пчелари.

              Подршку у раду Удружења пчелара  „Голубачки град“ пружа и локална самоуправа у виду давања субвенција и организовањем саветовања и едукације. 

                                                    Љ.Н.