Они су Рики, Луна, Лора, Алма, Арон, Апис и Бета и део су тима највеће фирме за обезбеђење на Браничевском округу. Раде професионално, али не примају плату. Ипак не гладују, јер о њима брину људи, они са којима су ангажовани. Верни су, одани и никад неће да угризу руку која их храни.

           Три белгијска и четири немачка овчара су службени пси Привредног друштва „Костолац услуге“:

           -Добијају по 500 грама хране једанпут дневно. Део оброка је обавезно месо јер има протеина који су им потребни за снагу и кондицију, каже Тихомир Иванов, дресер чија је животна прича такође занимљива. У Костолац је дошао из Бугарске, ту наставио да ради на „васпитању“ паса, прво приватно, а затим су га тражили и запослили у ПД „Костолац услуге“ да обавља посао који најбоље зна – да обучава и тренира службене псе, јер они морају да буду апсолутно послушни. За то је потребно знање и ауторитет, па је Иванов добио и други задатак да обучи и оспособи неколико службеника обезбеђења да буду водичи паса.

           Тако они, људи и пси сада раде заједно, чувају оно што им је поверено, објекте и подручја где би злонамерни могли да нанесу штету:

           -Можемо их водити без корпи и са корпама на њушци. Ако немају корпу, онда се третирају као ватрено оружје, напомиње командир обезбеђења Бојан Маринковић. Користимо белгијске и немачке овчаре зато што су се они најбоље показали на терену за откривање починиоца и за обезбеђење објеката. Такође, добри су за дресуру.

УВЕК ЗАЈЕДНО

Пас на терен обавезно иде са водичем:

           -Ако у обиласку наиђу на лице коме није ту место, водичу је дужност да га заустави и исконтролише. У случају да то лице изврши напад на водича, пас је ту да спречи. Наши пси то врло успешно раде, само њихово присуство је довољно да одврати нападача од намере. Тако не долази до ризика, нити има потребе да се користи ватрено оружје, додаје командир Маринковић.

Службени пси су изврсни чувари и зато што осете и лајањем јављају сваку промену и новонасталу ситуацију, врло су успешни у претрази терена и објеката, налажењу скривених лица, њиховом заустављању и задржавању у покушају бега.

Чувају имовину и људе

Пословна политика Привредног друштва „Костолац услуге“ усмерена је ка сталном усавршавању у техничком и организационом смислу, усавршавању знања и способности службеника за физичко – техничко обезбеђење, истиче директор Драгослав Ђокић, указујући на сталну тенденцију унапређења свих сегмената пословања.

Иначе, ово Привредно друштво основано је 2004. године у Костолцу, процесом реструктуирања и издвајањем из ЕПС-а. Претежна делатност је приватно обезбеђење, односно, Привредно друштво обавља физичко – техничко обезбеђење имовине и лица, противпожарно обезбеђење, процене стања обезбеђења објеката и ризика њихове угрожености, обезбеђење јавних скупова, ванредне услуге обезбеђења по појединачним захтевима корисника услуга и одржавање хигијене пословних просторија.

           Осим дресера и водича о службеним псима „Костолац услуга“ брине и ветеринар. Имају потпуну и стручну здравствену негу која подразумева превентиву – вакцине, витамине, лекове за чишћење, и у случају болести, адекватно лечење. Посебна је прича како се бира штенад за дресуру за службеног пса:

           -Не може сваки белгијски или немачки овчар да буде службени пас. Мора да има карактер и срце да брани и себе и водича и територију, каже дресер Иванов и тврди да је ту ипак, генетика пресудна.

           Крај објекта у коме су смештени, за псе је направљен и специјални полигон. Редовно, под будним оком дресера и других водича тренирају јер мора да знају да савладају препреке и буду у савршеној кондицији. Осим о физичкој спремности, пуно се пажње поклања и њиховој хигијени и добром изгледу. Јер, они су службени пси.

                                                                                    Драгана Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content