ПОКРЕНУТ НЕСВАКИДАШЊИ ПЕСНИЧКИ ВИДЕО МАРАТОН

Друштвене мреже показале су се погодним не само за подизање мобилности и едукације у време ванредних околносто поводом корона вируса већ и за превазилажење великог проблема социјалног удаљавања и усамљености. Недостатак дружења на свој начин надоместили су Клуб љубитеља књиге „Мајдан” и Удружење песника „Интернационал“ из Малмеа кроз Песнички видео маратон назван „Песници у доба короне” који се реализује на истоименој фејсбук групи.  Наиме, уз писање песама чланови снимају казивање своје поезије, чинећи својеврсне перформансе уједно се, физички удаљени, међусобно упознају. Већ првог дана видео прилозима представили су се не песници из Србије, Шведске, Црне Горе, Хрватске, Грчке, Румуније, Туниса, Индије…

Овај песнички видео маратон настао је на иницијативу сликарке и песникиње Мубере Шабановић из Малмеа и Славице Пејовић председнице Клуба „Мајдан“ како би  људима који су данима изоловани у својим домовима поправили расположење и обогатили празну свакодневицу.  Мото којим су се идејни творци водили су мисли велике српске књижевнице Исидоре Секулић да поезија не може без смрти и живота а да смрт и живот не вреде без поезије  као и речи владике Николаја, да је поезија израсла на дрвету живота. Тако је наднето зло над цивилизацијом постало својеврсни изазов  песницима  да живот победи  лепотом речи.

Песници видео маратон ће трајати све док  траје борба са пандемијом када ће све песме, као својеврсни венац лепоте речи, хуманости и солидарности бити  објављене у посебном Зборнику и бити представљен у Малмеу и Пожаревцу.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content