Током пет дана Смотре глумачких остварења „Виминациум лумен меум – Деспини дани“, у Костолцу, слављени су глумачки позив и трајни културно – уметнички траг који је за живота зацртао Костолчанин Ненад Деспотовић.       

Од петог до деветог децембра, на позоришној сцени Дома културе, смењивала су се позоришта из Кучева, Јагодине, Пожаревца, Петровца на Млави и Костолца. Сваке вечери додељиване су награде за глумачко остварење, до последњег дана Смотре, када је након  представе домаћина, костолачког позоришта „Castellum“, уследила додела награда фестивала.

НАЈБОЉИ ГЛУМЦИ, ГЛУМИЦЕ, ПРЕДСТАВА

За најбољег младог глумца костолачке Смотре „Виминациум лумен меум – Деспини дани“ проглашен је Часлав Чупић за улогу Елистера у представи „Позови ме ради прељубе“, Културно – просветног центра Петровац на Млави.

Награда за сликовит приказ додељена је Милошу Мијајловићу за улогу Kонија у представи „Оскар“, Центра за културу „Драган Kецман“ Kучево и улогу фењера у представи „Сан летње ноћи“, позоришта „Миливоје Живановић“, Центра за културу Пожаревац.

За најбоље женске епизодне улоге награђене су Марија Дебељаковић Стефановић, за улогу Белинде, и Марија Миладиновић, за улогу Брук у представи „Иза кулиса“, Градског позоришта „Јагодина“.

Награде за најбољу мушку епизодну улогу однели су Бојан Милорадовић за лик Фредерика у представи „Иза кулиса“, ГП „Јагодина“, и Миљан Грујић за улогу Ентонија Розана у представи „Оскар“, ЦЗК „Драган Kецман“ Kучево.

За најбољу главну женску улогу награђена је Сара Траиловић за тумачење Ђаволка у представи „Сан летње ноћи“, позоришта „Миливоје Живановић“, ЦЗК Пожаревац.

Најбољу главну  мушку улогу остварио је Јован Ивковић, који је играо Филипа у представи „Позови ме ради прељубе“, КПЦ Петровац на Млави.

Најбољом представом фестивала проглашена је „Сан летње ноћи“, позоришта „Миливоје Живановић“, ЦЗК Пожаревац.

ОД ОСКАРА ДО ЉУБАВИ

Иначе, фестивалске дане отворило је позориште Центра за културу „Драган Кецман“ из Кучева, представом „Оскар“, по тексту Клода Манијеа, у режији Иван Драгојловић. Награда за глумачко остварење припала је Миљану Грујићу, којем је ово прво признање у досадашњој глумачкој каријери.

Друге вечери фестивала, Градско позориште „Јагодина“, играло је „Иза кулиса“, по мотивима Мајкла Фрејна, у режији Велимира Митровића. Награда за глумачко остварење уручена је Марији Дебељаковић Стефановић.

Позориште „Миливоје Живановић“ Центра за културу Пожаревац играло је треће вечери „Деспиних дана“, представом „Сан летње ноћи“, по тексту Виљема Шекспира, у режији Дејана Цицмиловића. Награду је однео Валентино Ољача.

Последње такмичарске вечери, представом „Позови ме ради прељубе“, представило се позориште „Драгољуб Милосављевић Гула“ Kултурно – просветног центра Петровац на Млави, по тексту Реја Кунија и Џона Чепмена, у режији Бранислава Недића. Награда за глумачко остварење додељена је Чаславу Чунићу.

У завршници, петог дана Смотре, ван конкуренције, костолачко позориште „Castellum“ играло је „Љубав“, по тексту Мареја Шизгала, у режији Фуада Табучица.

Овогодишњу Смотру „Виминациум лумен меум“, у оквиру манифестације „Чаробни децембар“, приредили су костолачко позориште „Castellum“ и Центар за културу „Костолац“, под покровитељством Градске општине Костолац.

Текст: А. М.

Фото: Е. Шустер

Share.

Comments are closed.

Skip to content