Milovanovic Zivak sa nagradom MozaikПожаревачка књижевница и уредница Часописа за књижевност „Браничево„ Биљана Миловановић Живак ових дана је учествовала на две значајне песничке манифестације одржане у Македонији. Реч је о „Струшким књижевним сусретима“ који су окупили четрдесетак песника и књижевних стваралаца из балканских земаља, као и битољском „БИТ-фест“-у. У Струги, Миловановић Живак је на Вевчанским изворима учествовала у представљању савремене српске поезије, док јој је на VII међународним „Битољским књижевним памћењима” уручена је значајна награда „Мозаик”, за књижевна достигнућа страног аутора.

Песничку награду домаћем аутору добио је Славчо Ковилоски, а награду за афирмацију преводилаштва Снежана Алексић Станојловић.

Ово је пета међународна награда коју Биљана Миловановић Живак доноси у Пожаревац. Значајно је рећи да је наша песникиња  и овај пут, осим своје поезије, промовисала и  часопис за књижевност „Браничево“, који у Македонији ужива велики углед, и да у уводној речи, представила све раније уреднике, све до садашњег директора Центра за културу, Драгог Ивића, коме је захвалила на подршци и поверењу, и са  поносом говорила о првом уреднику Воји Живковићу. Занимљиво је да се овом приликом из публике јавило двоје песника који су објавили песме у „Браничеву“ далеке 1973.године, управо у време његовог уредничког мандата.

 В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content