Завичајни музеј Петровац на Млави је и ове године добио подршку и финансијску помоћ од стране Министарства културе на конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката  из области откривања, прикупљања, истраживања, документовања, проучавања, вредновања, заштите, очувања, представљања, интерпретације, коришћења и управљања музејским наслеђем као и на конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката из области дигитализације културног наслеђа. Подржани су пројекти: Живот и дело Драгана Савића – Изложба поводом 100 година од рођења (1923-2023), Наставак опремања депоа Завичајног музеја Петровац на Млави и Набавка опреме за завршетак дигитализације у Завичајном музеју Петровац на Млави. Средства које је надлежно министарство издвојило за ове пројекте укупно износе 1.350.000 динара.

Ове године Завичајни музеј великом документарно-уметничком изложбом, коју ће пратити адекватан каталог, обележава 100 година од рођења Драгана Савића, уметника изузетно значајног за развој југословенске карикатуре, илустрације и стрипа. Изложба, чије је отварање планирано током новембра 2023. године има за циљ да приближи и представи комплетан живот и стваралаштво уметника, рођеног у Петровцу на Млави.

Реализацијом Пројекта „Наставак опремања депоа“ заштитиће се покретна и културна добра и културно наслеђе Општине Петровац на Млави и обезбедити лакше управљање и  услови за дигитализацију збирки и њихову презентацију широј јавности.

Набавком потребне опреме процес дигитализације културног наслеђа у Завичајном музеју Петровац на Млави ушао би у завршну фазу. Циљ пројекта је допринос заштити објеката дигитализованог културног наслеђа и савременог стваралаштва, дуготрајно чување дигитализованог културног наслеђа, стварање нове и допуна постојеће грађе,  подизање свести о значају процеса дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у улози дигитализације у информатичком друштву.

                                                                                                                                                      З.М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content