2020-12-21T22:47:37+01:00 22. децембра, 2020. 07:25 |

Петровац: Недостајућа средства надокнадиће из других извора

До краја ове године остало је нешто мање од десетак дана па се у локалним самоуправама усвајају буџети за 2021. На прошлонедељној седници у Петровцу на Млави одборници су управо највећу пажњу посветили предлогу новог буџета којим се укупни приходи предвиђају у износу од 1.066.000.000 динара, а расходи 1.085.000.000 динара.
По завршетку заседања на коме је буџет за 2021. годину усвојен, председник Скупштине Миланче Аћимовић, на сазваној конференцији за медије, прокоментарисао је основне карактеристике овог документа као и друге одлуке донете на Скупштини. Према његовим речима Општина ове године располаже са око 22.000.000 динара пренетих, неутрошених наменских средстава.

– Када се све узме у обзир, ми смо у овој години остварили суфицит, разлика између прихода и расхода је 9.000.000 динара у корист прихода. На првој наредној седници у јануару ребалансом ћемо та средства распоредити и наменски утрошити, рекао је Аћимовић.

Приликом пројектовања буџета за наредну годину имала су се у виду укупна кретања у друштву и изражене потребе корисника буџета. Сигурно да планирани буџет неће бити у могућности да подмири све потреба грађана и директних и индиректних буџетских корисника и поред тога што се настојало да се већина захтева уважи.

-Ми смо се трудили да равомерно распоредимо расположива средства, да сви буду задовољни. Гледали смо да све уважимо, да удовољимо захтевима који су стигли из пољопривреде, екологије, да испоштујемо обавезе које имамо према радницима у институцијама општине. Недостајућа средства надокнадићемо из других извора , пре свега од Републике кроз Канцеларију за јавна улагања која је и до сада учествовала у обнови школа, болнице, амбуланте, истакао је председник Скупштине и додао да је добра сарадња успостављена и са Министарством привреде преко кога се финансирају неки инфраструктурни пројекти.

Председник је подсетио да су у току радови на изградњи пута Везичево – Златово као и да предстоји реконструкција висећег моста у Петровцу. Вредност инвестиције је око 65.000.000 динара.

-Председник Општине успоставио је добру сарадњу са Путевима Србије тако да очекујемо да ће и у наредној години одређени путни правци бити реконструисани и изграђени. Када је туризам у питању предвиђена су значајна улагања у ову област. Очекује нас реализација пројекта изградње бициклистичке стазе у бањи „Ждрело“ и још неки пројекти са којима ћемо да конкуришемо код одређених министарстава за средства како би све то завршили, напоменуо је Аћимовић.

На седници Скупштине усвојени су планови и програми рада и развоја KJП „Извор“ и ЈКП „Паркинг сервис“. На питање одборника из опозиције шта је са извештајем државне ревизије председник је одговорио да ће коначан извештај бити објављен на порталу државне ревизије као и да ће се о њему изјашњавати одборници Скупштине.

–Добро је да постоји контрола, кад се рад контролише, не праве се грешке, рекао је Аћимовић.

Р.Р.Н.