Општина Петровац на Млави једна је од 45 локалних самоуправа у Србији која је изабрана да учествује у Пројекту Швајцарске агенције за развој и сарадњу који се одвија под називом „Програм реформе пореза на имовину“. Пројекат финансира ова агенција чији су представници прошле недеље посетили Општину  Петровац и у разговору са председником Душком Нединићем договорили се о активностима на спровођењу пројекта. По речима Нединића сваки пројекат је добродошао, а посебно онај који  садржи и наградну компоненту какав је овај по чијем ће се завршетку наградити пет најбољих локалних самоуправа зашта је Влада Швајцарске издвојила милион швајцарских франака.

           – Надам се да ће се наша Општина, по резултатима у овом пројекту наћи међу првих пет, и тако освојити награду, изразио је очекивања први човек петровачке општине.

     По речима Јелене Холцингер, из  Агенције за развој и сарадњу, Влада  Швајцарске подржава развој Србије кроз унапређење система добре самоуправе првенствено кроз систем побољшања комуникација са грађанима.

      -Порез на имовину је изворни приход локалне самоуправе и као такав остаје у локалној самоуправи и то је новац који грађани издвајају из сопственог џепа. У Србији не постоји довољно развијена свест о томе да је порез на имовину нешто из чега се финансирају неке основне ствари које су неопходне за функционисање, а то су путеви, вода, комунална инфраструктура, истакла је Холцингер.

       Као учеснику у пројекту Општини Петровац биће одобрена средстава за ангажовање лица са евиденције службе за запошљавања  ради пописа непокретности на терену како би се побољшала евиденција о имовини. Пројекат званично стартује од марта 2018. док локална самоуправа сама одлучују када ће кренути са пописом на терену. Критеријуми по којима ће се наградити најбоље општине у овом пројекту, биће дефинисани до краја овог месеца.

Share.

Comments are closed.

Skip to content