На листи једанаест најугроженијих локалитета наслеђа у Европи, из Србије су се нашле воденице Бистрице код Петровца на Млави. Према најавама, коначна листа седам најугроженијих локалитета биће представљена у априлу.

Уколико Бистричке воденице буду међу њима, биће омогућена њихова рехабилитација комплекса и уврштавање у план одрживог туризма Етно села Бистрица. Такође се очекује и отварање нових радних места, која би била од великог значаја за локалну заједницу.

Фото: EU Serbia (https://europa.rs/vodenice-bistrice-medju-najugrozenijim-lokalitetima-nasledja/)

Иначе, Бистричке воденице представљају јединствен комплекс млинова за млевење жита и ваљање сукна. Архитектуру красе традиционалне каракеристике балканских руралних структура. Мале су и дрвене конструкције.

Настале су између 19. и средине 20. века, а лоциране су у селу Бистрица, на територији општине Петровац на Млави, у Источној Србији.

Носилац ове акције је “Europa Nostra”, која представља европски глас цивилног друштва посвећен културном и природном наслеђу,  и “EIB Institute”, у оквиру деценијског јубилеја Програма “7 Најугроженијих 2023”.

А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content