2020-07-19T09:47:14+02:00 19. јула, 2020. 09:47 |

Писане нити о историји Мелнице

Пред читаоцима се  појавило дело „Мелница село у Млави“ Радета М. Обрадовића. Реч је о другом издању којe аутор посвећује мештанима села Мелница, који овде живе од настанка места до данашњих дана као и свима који су у ратовима и устаницима од 1804. до 2015. године животе положили на олтар Србије.


Обимна документарна збирка графички великог формата на преко 360 страна настајала је годинама као резултат помног рада на терену и међу архивским полицама и пред читаоце поставља филигрански исплетене нити о свакодневном животу, обичајима, јунацима, људима, школству, судству, културном животу и осталим активностима Мелничана. Сваки од бројних делова књиге богато је илустрован фотографијама власништво, како бројних мештана и ауторових пријатеља, заљубљеника и поштовалаца историје овог краја тако и самог Обрадовића и његовог сарадника Живорада Жике Николића.

Раде М.Обрадовић

Несебичну захвалност аутор дугује Милану Б. Симићу, Радиши Драгојевићу као и свим сељанима Мелница и околине, истраживачима и путописцима, који су поименице назначени у књизи за коју је рецензију написао археолог Драган Јацановић.

Издавач својеврсне хронике историје, времена, догађаја, обичаја и завичајног окриља једног дела народа који је своје животно гнездо свио на обронцима Хомоља, у долини Млаве, је Национални савет Влаха Србије и представља прву књигу Едиције „Села Влаха у Србији“. Занимљиво да је аутор Раде Обрадовић, књижевник, хроничар, песник, својеврсни чувар историје минуле недеље обележио свој 67. рођендан, најављујући наставак упорног и детаљног рада чији је циљ трајно очување традиције од вела заборава.

Влада Винкић