2018-04-11T12:16:55+02:00 11. априла, 2018. 12:16 |

ПО КВАЛИТЕТУ И ДОСТУПНОСТИ ЗДРАВСТВЕНИХ УСЛУГА: Србија 20. у Европи

Пожаревачки Црвени крст, у сарадњи са локалном самоуправом, Саветом за родну равноправност Града, Заводом за јавно здравље, Патронажном службом Дома здравља, Медицинском школом и Основном школом „Доситеј Обрадовић“, акцијом превентивних прегледа у Градском парку, обележио је Светски дан здравља под слоганом „Здравље за све“.

Ово је била прилика да се још једном укаже на значај здравих стилова живота и превенцију фактора ризика за настанак најчешћих поремећаја здравља.

Према подацима Светске здравствене организације, по речима секретара Црвеног крста Саше Обрадовића, половини светског становништва није доступна услуга здравствене заштите. Више од милијарду сиромашних принуђено је да плаћа здравствене услуге. Осамсто милиона људи широм света, 12 посто популације, 10 посто од свог укупног кућног буџета, мора издвајати за лечење својих најближих и себе.  По квалитету и доступности здравствених услуга 34 земаља, Србија се налази на 20. у Европи.

Председник Скупштине града Бојан Илић, напоменуо је у изјави за медије да се у последње време све више ради на превенцији становништва од тешких болести, управо кроз организацију превентивних прегледа.