2021-11-06T09:25:23+01:00 6. новембра, 2021. 09:25 |

Победа за врх (Објављено 3. новембра 1978)

Рудар – Бор 2:1 (0:0)

Костолац. Гледалаца 5000. Терен и време идеални за игру. Стрелци:  Мрдак и Живаљевић (аутогол) за Рудар и Витановић за Бор. Црвени картон: Обрадовић (Рудар). Жути картони: Перовић и Благојевић (Рудар), а Николић I, Поповић, Николић II и Витановић (Бор). Судија:  Илић (Крушевац). 

Рудар: Зидар 8, Бараксадић 8, Петровић 7, Илић 6, Кукољ 8, Перовић 8, Милутиновић 8 (Обрадовић 7), Медак 8, Благојевић 8, Серафиновић 8, Марков ић 7 (Јовичић 6).

 За гостовање лидера лиге владало је незапамћено интересивање. Евентуалном победом над  екипом Рудара Борани би се могли сматрати јесењим шампионом. С друге стране Рудар би се победом уврстио у кандидате за освајање првог места. 

Обе екипе су се пре почетка утакмице изјашњавале да ће се играти бескомпромисно и да подела бодова не долази у обзир. Домаћи су већ на почетку наговестили свој трјумф јер су ураганским нападима створили неколико изразитих шанси које нису искористили захваљујући спортској срећи гостију. Два пута су погодили стативу, а неколико пута голман гостију Бранковић одлучно је интервенисао. Гости су у том делу имали само једну полушансу  коју је све солиднији Зидар, лако отклонио. Драма је настала тек у другом полувремену када је Мрдак на центаршут, улетео између играча гостију , нашао се сам испред Бранковића и мајсторски пласирао лопту у доњи десни угао. Одушевљење се још није стишало, а већ је дошло до промене резултата. Милутиновић , који у последњих неколико кола игра изванредно, прешао је на леву страну, предриблао двојицу и топовски шутирао у букет играча који се налазио испред гола гостију. Лопта је ударила Живаљевића, играча Бора, оборила га на земљу, променила правац и поред изненађеног голмана гостију одсела у горњи десни угао. 

Последњих пола сата протекло је у прљавој игри и једне и друге екипе, оправданим искључењем младог Обрадовића (Рудар) и давањем неколико жутих картона играчима оба тима. При крају утакмице гости су постигли почасни гол преко Витановића после грубе грешке одбране домаћих.

(Б. Јовановић)