Свечаним дефилеом улицама Пожаревца отворене су 58. Љубичевске коњичке игре.

Манифестацију која је својом јединственошћу Пожаревац уцртала високо на туристичкој мапи Србије, ове године је отворила министарска трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић. Међу високим званицама били су и народни посланици Верољуб Арсић и Ана Миљанић.

Након интонирања државне химне „Боже правде“ у извођењу Градског женског хора „Барили“, под диригентском палицом Каталин Тасић, добродошлицу у град витештва гостима је пожелео градоначелник Пожаревца Саша Павловић:

– Иако опасност није прошла и сва је прилика да ћемо се још дуго борити са епидемијом, настављамо живот уз све оно што нам пуно значи, попут наших Љубичевских коњичких игара, важних за наш град, али и целу Србију. Сваки народ жели да буде препозатљив по уваженим личостима и најузвишенијим достигнућима своје историје. Поносни смо на велике битке у ослободилачким ратовима, на  сјајне умове попут Тесле и Пупина, на спортисте и уметнике, јер желимо да нас по њима препознају као држављане ове наше лепе Србије. Зашто мислим да је дух ЉКИ нешто што повезује све наше сјајне сународнике, било да су дали светски допринос у науци, култури или спорту.

– Сви они, иако нису витезови, имају витешке особине описане у кодексу ове узвишене титуле. Можете бити сјајан јахач, вешти са сабљом, али то вас још увек не чини витезом. Узвишено дело, чин жртвовања за опште добро без личне користи, стављање талента у службу свог народа или људског рода, то су дефиниције витеза. Зато се за ове наше игре каже да су понос Србије, јер набројане одлике промовишемо кроз наш вишебој и љубичевске витезове, истакао је Павловић додавши да је у последњој деценији та визија препозната од државног врха на челу са председником Републике СрбијеАлександром Вучићем, као председником Републике Србије.

– Подршка се не огледа само у чињеници да су ове наше игре под директним покровитељством председника државе, већ и кроз намеру да се овај крај Србије додатно ојача. Намера се одавно претворила у дела, па смо сведоци бројних инфраструктурних преображаја у граду и околини, које су директно помогли држава и министарства. Има ли бољег примера од сада већ извесне изградње брзе саобраћајнице од пожаревачке петље до Голупца и Великог Градишта? Она пролази кроз многа насељена места која ће тиме доживети свој препород. Овај пут ће нашем граду довести много више људи, од којих ће неки инвестирати у локалну привреду, неки ће бити уметници или спортисти, а неки туристи који ће доћи на Љубичевске коњичке игре или неки други садржај којим се поносимо. Овим новим путем неке ћемо у град дозвати, а неке у њему задржати. Та корист овог пута је у складу политике државног врха, да повећамо наталитет и задржимо наше људе у својој земљи, селу или граду. Сви ови постулати вредности, садржани у Љубичевским коњичким играма, на челу са витезовима и витештвом, дају нам снагу да претке не обрукамо, а потомке не изневеримо, закључио је Павловић.

Министарска трговине, туризма и телекомуникација РС Татјана Матић је приликом званичног проглашења почетка 58-их Љубичевских коњичких игара, указала на то да је наш народ у традицији и својим предањима одувек гајио велико поштовање и љубав према коњима, племенитим животињама. Ту приврженост је показао и Милош Обреновић, који је између осталог, као легат српском народу, завештао најстарију ергелу у Србији, у Љубичеву, давне 1853. године. Већ 1893. године одржане су прве Коњичке игре, а почетком 20. века ергела је израсла у институцију европског ранга са више од 500 грла.

 – Ергела је у својој бурној и дугој историји преживела неке од најтежих тренутака током великог рата, али прави развој доживља шездесетих година двадесетог века. Морам да кажем да је ово једна од манифестација које је на туристичкој мапи Србије најинтересантнија, а која годишње привуче око 70.000 домаћих и страних туриста, истакла је Матић подсетивши да је Пожаревац постао познат још давне 1718. године, када је потписивањем Пожаревачког мира цела Европа чула за ово место.

– Данас овај град познају и по Љубичевским коњичким играма, али и по бројним културно историјским споменицима као што су Виминацијум, Галерија Милене Павловић Барили, црква Свете Петке… Овај град је у 19. веку постао друга престоница Књаза Милоша. Такође је смештен између три реке, Дунава, Велике Мораве и Млаве. Јако мало градова у свету може да се похвали оваквом позицијом, рекла је Матић и нагласила да је ресорно Министарство за туризам то препознало, те је у претходних шест година уложено 96, 2 милиона динара у различите врсте пројеката у Пожаревцу и околини.

Пред почетак параде, прошлогодишњи победник Љубичевског вишебоја, витез Марко Миленковић, по традицији, вратио је градоначелнику Саши Павловићу сабљу и плашт.

У дефилеу су, осим вишебојаца, малих волтижера и ученика генерације, учествовали чланови аматерског позоришта „Миливоје Живановић“, предстваници Симфонијског оркестра „Гвардија“, чланови Дечијег драмског студија, као и најмлађи чланови Коњичког друштва „Кнез Михаило“, а овогодишња историјска личност Љубичевских игара био је Кнез Михаило Обреновић којег је играо Александар Дунић.

Вече је окончано великим концертом Зорице Брунцлик и ватрометом.

Пред Пожаревљанима и свим гостима су још два дана Љубичевских игара, уз богат пратећи програм у оквиру којег је и концерт Бајаге и инструктора.

 

 

ЦЕНТРАЛНИ ПРОГРАМ

Субота, 04.09.2021. и недеља, 05.09.2021.

Програм на Хиподрому почиње од 13 сати. Цена улазнице за трибине А и Б је 300 динара док је за доњу централну трибину цена 1.000 динара. Улазнице се могу купити у просторијама туристичко-информативног центра, Табачка чаршија бр.1. од четвртка до суботе 02.09 – 04.09.2021. а 05.09.2021 на капијама Хиподрома.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Субота, 04.09.2021.

Наступ фолkлорних ансамбала – Трг ослобођења – 18ч;

Концерт Бајаге и инструктора – Трг ослобођења – 21:30ч.

03-05.09.2021.

40. Међународна изложба ,,Љубимац“ – Хангар сточне пијаце

 

 

Текст: И. Радоњић

Фото: В. Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content