2021-08-03T14:55:40+02:00 3. августа, 2021. 14:55 |

Почеле припреме 58. Љубичевских коњичких игара

Припреме за 58. Љубичевске коњичке игре у Пожаревцу, које се сваке године организују првог викенда у септембру, су почеле. Овим поводом градоначелник Саша Павловић, заједно са сарадницима, у свечаним салонима градског здања, организовао је пријем вишебојаца.

Павловић је истакао је да се Љубичевски вишебој може видети само у Пожаревцу и да су вишебојци као његови амбасадори пробудили интересовање за ову спортску дисциплину.

-Прошле Игре биле су организоване под посебним околностима, али су биле одржане. Знамо већ да је наш народ и у најтежим тренуцима у својој историји увек држала до својих обичаја и традиције. Зато смо и ми 2020. године одлучили да се и у јеку тешке епидемиолошке ситуације ипак састанемо и Игре одржимо. Изазов коме смо, испоставило се, били дорасли и ове године је пред нама. Епидемија није још увек побеђена, али ни наша решеност да и ове године одржимо Љубичевске коњичке игре. Ипак, како нас je пандемија научила да није све у нашим рукама, остаје да видимо да ли ће нам крај августа и почетак септембра дозволити окупљање без ограничења или ипак уз неке рестрикције, рекао је Павловић који је вишебојцима пожелео пуно успеха на припремама, односно квалификацијама Љубичевског вишебоја.

Присутнима се обратио и председник Секције вишебоја при Коњичком друштву „Кнез Михаило“ Даворин Живковић који је подсетио на околности под којима су се вишебојци протекле године такмичили, услед епидемије корона вируса. У тим тренуцима, рекао је петоструки витез, такмичарима је много фалила подршка породице и пријатеља, који ће их, нада се, овога пута, бодрити са трибина.

Ове године за Љубичевски вишебој пријавило  се 17 такмичара. Тренинзи почињу 4. августа, а квалификације за полуфинале организоваће се за 10-12 дана.

-Да бисте постигли висок пласман, пре свега морате да волите коње и вишебој и да поседујете такмичарски дух. Такође, морате имати и доста среће, вештину јахања, али и доста храбрости, што свакако може довести до победе и освајања титуте Љубичевског витеза,  нагласио је актуелни, петоструки витез Марко Миленковић.