Први блок костолачких термоелектрана који је ове године ушао у ремонт био је блок А2, 16. јуна, а дан касније започело се с ремонтом и Б1. Предвиђено је да ремонти ових блокова трају по месец дана.

– Ремонт блока А1 кренуо је крајем јуна и трајаће два месеца, односно до почетка септембра, док ће блок Б2 бити ван погона шест месеци у капиталном ремонту, каже Зоран Станојевић, директор Дирекције за производњу електричне енергије костолачког огранка ЕПС-а.


– Оно што претходи реализацији било ког ремонта у термоелектранама јесте планирање, а оно подразумева да сваки захват мора детаљно да се усклади са свим захтевима у вези са процедуром јавних набавки. Ту постоји много степеница које треба да се пређу, имајући у виду да је систем јавних набавки и више него сложен, што захтева додатно време. Ремонте обављамо сваке године и има неколико важних ставки које се увек узимају у обзир. То је уклапање у заједничке застоје у обе термоелектране, при чему се увек договарамо са колегама из рударског сектора да одређени блокови буду истовремено у застоју због њиховог ремонта на линији угља, додаје.

Колективу потребно подмлађивање

-Просечна старост наших запослених нам не иде у прилог, тако да се сврставамо у кадрове са старијим колективом. Један од најважнијих задатака који нам предстоји јесте да омогућимо подмлађивање колектива, јер је за било коју радну позицију у термоелектрани потребно пет до осам година искуства за потпуно стручно формирање радника, рекао је Зоран Станојевић.

Припреме за овогодишњи ремонт започете су у мају прошле године, када се прави електроенергетски портфељ на нивоу ЕПС-а. Најобимнији ремонт у костолачком термосектору биће урађен на блоку Б2.

− Реч је о капиталном ремонту који ће трајати пола године. На блоку Б2 урадићемо денитрификацију, која ће омогућити да се емисија азотних једињења снизи испод границе захтеване законом.

Други велики посао који ће бити урађен јесте замена међупрегрејача 1, као и капитални ремонт турбогенератора. На осталим системима биће посла током целог ремонта и обавиће се темељне припреме за поуздан рад у предстојећој зимској сезони.

− Наш највреднији ресурс су наши запослени. У термоелектранама се створила веома квалитетна база инжењера и техничара, стручног особља и техничког кадра. Реч је о људима који су годинама стицали искуство и дошли до позиције да управљају постројењима на адекватан начин, уз доношење правих потеза у одлучујућим моментима процеса производње електричне енергије, каже Станојевић.

Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content