2021-06-26T23:31:28+02:00 26. јуна, 2021. 23:25 |

Почео СФАС у Кличевцу

Двадесет и четврта Смотра фолклорних ансамбала села Србије отпочела је вечерас свечаним дефилеом учесника кроз Кличевац. Девојчице у несвакидашњој одећи, вуненим чарапама, везеним кошуљама и тешким вуненим сукњама са плетеницама и цвећем на глави, момци у прслуцима, нестрпљиви да заиграју… Мештани Кличевца, родитељи, родбина, комшије, пријатељи изашли на главну улицу кроз село да виде своје и дочекају госте, да кроз шпалир пусте младеж да прође кроз село и да тако почне празник фолклора.

Организатори Смотре су Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Пожаревац, који је уједно и покровитељ, Савез аматера Србије, Месна заједница Кличевац и КУД „Миленко Стојковић“ из Кличевца. На церемонији отварања, испред домаћина, села Кличевац, добродошлицу учесницима и гостима пожелео је заменик председника Савета месне заједнице Живадин Николић. Он се захвалио организаторима, бројним спонзорима и локалној самоуправи, без којих, како је рекао, манифестација не би могла да траје оволико дуго, подсетивши да је све кренуло 1997. године скромно, а да је данас Кличевац, на мапи Србије, незаобилазан када је у питању фолклор.

Предраг Мијатовић

-Као и ранијих година и сада, Град Пожаревац је препознао наше жеље, хтења, вољу, ентузијазам и опредељеним буџетским средствима омогућено нам је да одржимо овакву величанствену манифестацију. Овде се представљају сви престижни фолклорни ансамбли из Србије и ова смотра показује да је село у Србији и даље витално и негује традиционалну игру важну за очување националног идентитета, казао је Николић.

Смотру је званично отворио председник Скупштине града Пожаревца и уједно председник Организационог одбора Предраг Мијатовић, нагласивши да локална самоуправа подржава овакве свечаности и манифестације, којима се кроз игру и песму чува традиција и култура српског народа.

-Као и ви, нестрпљив сам да започне Смотра фолклорних ансамбала села Србије која се, ево већ 24. пут одржава овде. Нестрпљење су свакако проузроковале и ригорозне епидемиолошке мере које су допринеле томе да се не састанемо прошле године. Ипак, како и много веће невоље у нашој историји нису спречиле очување народног стваралаштва и традиције, тако ни ова неће учинити да ова смотра престане да подсећа будућа поколења на ћилим различитости који са собом носи овај део планете. Немам дилему око тога да је овај догађај један од најзначајнијих у Србији када је у питању очување нашег културног наслеђа, обичаја и фолклора. Разноликост народних ношњи које најстарији преносе на најмлађе, гаранција су будућности коју Србија има када је у питању очување сопственог идентитета. То је уједно и потврда оне народне изреке у најлепшем котексту, а која гласи: „Сто села, сто обичаја“. Сва културно – уметничка друштва која ћемо вечерас и сутра видети имају једну важну улогу, а то је да нас подсете којим благом располажемо. Такође, ваша мисија када одете ван граница наше земље је и да покажете другим народима и културама лепоте фолклора наше лепе Србије, закључио је Мијатовић.

Постојбина војводе Миленка Стојковића прве вечери угостила је шест фолклорних ансамабала и то:  „Гај“ из Гаја,  „Извор“ из Велике Дренове, „Преконога „ из Преконоге, „Влашкодолац“ из Влашког Дола, „Воја Чурић“ из Кобишнице и „Пуковачки вез“ из Пуковца. Њихово умеће оцењивао је жири у саставу: мр Мирјана Дробац, етномузиколог, Даница Ђокић, етнолог и Милан Брујић, кореограф.

Фестивал су поред многобројних мештана Кличевца и њихових гостију пратили и народни посланик Верољуб Арсић, помоћница градоначелника за туризам Марија Влајовић, секретар Савеза аматера Србије Србољуб Нинковић, одборник Скупштине града из Кличевца Бобан Милошевић.

                                                                                                      Д.Динић