Уз подршку Града Пожаревца, Спортско рекреативна асоцијација покренула је пројекат под називом „Декоронизација“. Програм је бесплатан и намењен је грађанима који су прележали корона вирус и имају нешто тежи опоравак и враћање у пуну функционалну кондицију. Поред прегледа и константног мониторинга од стране инфектолога др Данке Петровић, програм обухвата вежбање у складу са могућностима и потребама сваког појединца, а под надзором спортског стручњака Банета Дмитровића, председника Спортско рекреативне асоцијације.

Др Данка Петровић и Бане Дмитровић

-Приметан је тежи облик обољевања код људи који су гојазни и немају здраве стилове живота и њихов опоравак након прележавања корона вируса је изузетно тежак. Управо из тог разлога ми смо се организовали и покренули један пројекат у којем је др Данка Петровић укључена у опште прегледе и извлачење закључка о стању сваког појединца који је прележао ковид а претходно није био хронично болестан и нема неких ограничавајућих фактора за бављење физичком активношћу. Након тог прегледа и увида у тренутно здравствено стање, крећемо са одређивањем одређених физичких вежби и програм тренинга апсолутно усклађеним са стањем, потребама и могућностима сваког појединца, истиче Дмитровић.

Инфектолог др Данка Петровић наглашава да је примећено да код пацијената који су прележали ковид било ког степена постоје одређене рестрикције након инфекције, односно у некој мери смањен квалитет живота.

-Сматрамо да овај програм физичке активности може побољшати квалитет живота тих људи, смањити проценат гојазности и у некој мери промовисати здрав начин живота, што јесте основа сваког здравог имунитета, казала је др Данка Петровић.

Заинтересовани могу да се јаве сваког радног дана од 17 до 22 сата у просторијама Асоцијације које се налазе у ОШ „Краљ Александар Први“. Ту могу да добију директна упутства на који начин могу да ускладе своје физичлке активности, али и да ускладе начин исхране, начин живота, који би им помогао да се што пре поврате у функционалну радну способност коју су имали пре обољевања.

                                                                                                            Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content