2021-01-31T10:12:29+01:00 31. јануара, 2021. 10:12 |

Почиње регулација Млаве (Објављено 28. јануара 1972)

Инвестициони програм ОВП „Млава-Пек“ до 1985. године предвиђа да се обаве радови у вредности 122,315 милиона динара. Половина ових средстава биће утрошена до 1976. године. Само у овој години инвестициони радови вредеће 9,665 милиона динара. Директор предузећа „Млава-Пек“, инжењер Ранислав Ранко Јовичић о планираним радовима каже:

-То су пре свега регулациони, а потом и мелиорациони радови. У овој години урадиће се главни пројекат за регулацију реке Млаве на територији општине Жагубица. Регулацијом у дужини 0,5км, Бусур би се уливао у Млаву код Петровца и више не би плавио тзв. „Петровачки кључ“. У овој години изградиће се и мост на Чокордину код Рашанца на чијој обали треба довршити и насипе. У овој години почећемо и са регулационим радовима Млаве од Рашанца до Салаковца. Главни пројекат за регулацију Млаве до Брадарца биће готов ове године. Регулационим радовима на току Млаве биће одбрањено око 25 хиљада хектара земљишта од сталних поплава у овом делу.
– Други наш задатак је да одбрањено земљиште учинимо продуктивнијим да би дало што боље приносе. Већ ове године ћемо почети са изградњом мелиорационог система у Рановачком пољу. Следи изградња прве фазе мелиорационог система на Костолачком острву, доградња мелиорационог система у Рамском риту , изградња бране на микроакомулацији „Кучајна“ и израда главног пројекта за мелиорациони систем у Жабарском пољу, истакао је Јовичић и додао да ће се сви ови пројекти финансирати из 6 до 7 извора од којих је главни порез од 0,3 на део дохотка привреде и дрштвеног сектора. Доста се очекује и од увођења новог пореског система у Србији као и од скупштина општина поновним увођењем доприноса на доходак од пољопривреде.

ТИБ