2021-03-15T10:33:20+01:00 15. марта, 2021. 10:16 |

Подршка бесплатним уџбеницима

Покрет „Јасно и гласно“ пружа пуну подршку предлогу који је Скупштини Града у име одборничке групе „Доста је било – РИИС Исток“ предала Татијана Стојадиновић, а којим су затражени бесплатни уџбеници за основце са територије Пожаревца. Такође изражавају протест због одлагања дискусије о овом предлогу.

– Напомињемо да је бесплатно и обавезно основно образовање, као и бесплатно средње образовање, право свих које гарантује Устав РС чланом 71, као и право бесплатног  високошколског образовања надареној деци слабијег имовинског стања. Из тога произилази неспорност права на бесплатне уџбенике и друга наставна средства за сву децу која похађају наставу у основним или средњим школама, наводе у саопштењу Покрета „Јасно и гласно“ и настављају:

– У погледу реализације овог права могуће је више модалитета, било да подразумевају коришћење мобилних уређаја и дигитализације, папирних форми или оба и потребно је наћи најподесније решење. У погледу саме израде уџбеника, ово је потребно решавати на националном нивоу, кроз стручну дискусију и регулативе, те је од посебног интереса да уџбенике могу писати искључиво независни аутори неспорне компетенције и репутације и без директног утицаја државе. Начин финансирања бесплатног образовања домен је републичког и локалног буџета, у којима треба предвидети средства за ову намену.

– Увек је потребно имати на уму да истовремено треба постићи више циљева: бесплатно образовање, доступно образовање и најбоље могуће образовање деце. То су витални циљеви, без којих је немогућ прогресс друштва на дужи рок, закључује се у саопштењу.