Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, упутило је јединицама локалних самоуправа јавни позив за укључивање у Програм „Подстицање запошљавања високо образованих Рома и Ромкиња у јединицама локалне самоуправе“.

Пројекат се спроводи у партнерској сарадњи Министарства, ГИЗ програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ као носиоца, уз подршку Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине и Удружења ромских студената.

Град Пожаревац је у оквиру овог позива конкурисао за запошљавање два радника у Центру за цосијални рад и Туристичкој организацији, за шта су одобрена средства. Прва три месеца рада ова два радника, финансирао је ГИЗ преко Удружења ромских студената средствима у износу од 2.400 евра по особи у динарској противвредности, док је локална самоуправа преузела обавезу да покрива плате новозапослених у наредних осам месеци.

Саша Павловић, Нина Митић и Даница Белић

На данашњем радном састанку у пожаревачком градском здању, коме је присуствовала и помоћница министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог Нина Митић, представљени су досадашњи резултати и најављени даљи кораци у реализацији овог програма.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић подсетио је овом приликом да је Град за унапређење положаја Рома и других маргинализованих група, са надлежним министарством и Агенцијом ГИЗ, у протеклом периоду спровео пројекте у вредности од 500.000 евра.

-У претходним годинама смо кроз реализацију ових пројеката покренули 44 стартап предузећа, индиректно смо успели да запослимо 74 лица ромске националности. Такође, више од 90 особа је кроз специјализоване тренинге за различите занате прошло обуку за каријерно вођење и саветовања. Можемо се похвалити резултатима када су у питању услови живота Рома у граду, као и резултатима у запошљавању припадника ромске националне мањине. Надам се да ће упослена лица кроз овај пројекат, искористити шансу у обогаћивању и стицању нових знања која ће им обезбедити сталан посао, рекао је Павловић.

Помоћница министра Нина Митић истакла је да је у протеклих пар година у овом програму учествовало 20 локалих самоуправа, 26 високообразованих Рома и Ромкиња је запослено, а крајњи циљ је сагледати како ове људе задржати у систему.

-Врло је важно да се не задржимо на овом броју запослених. Још имамо образованих Рома и Ромкиња којима је потребно отворити врата државних институција. Такође, врло је важно и њихово оснаживање на нивоу основних и средњих школа. Морамо сви бити једнаки међу једнакима, што је истовремено и политика министарства. Ми смо ти који доносе законску нормативу, међутим у локалнин самоуправама и у сарадњи са невладиним сектором стичемо сазнања о проблемима и начинима њиховог решавања. А сложићете се да су Роми једна од најугроженијих категорија у нашем друштву, нагласила је Митић.

Саветница у оквиру Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ Даница Белић напоменула је да је ово друга мониторинг посета и да је овакав састанак већ организован у Крагујевцу. Циљ је унапредити овај програм и обезбедити подршку за његову даљу реализацију.

Share.

Comments are closed.

Skip to content