22Ликовна колонија „Поезија Милениних боја“ одржана је у дворишту Галерије Милене Павловић Барили у Пожаревцу као једна од пратећих културно – стваралачких манифестација 54. Љубичевских коњичких игара. Окупила је тридесетак учесника, деце предшколског узраста Установе „Љубица Вребалов“, пожаревачких основних и средњих школа као и чланова УЛИС „Милена Павловић Барили“.

             Фондација Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили и УЛИС су обезбедили, осим простора и сав потребан материјал за сликање од воштаних бојица за најмлађе до платна и комплетног сликарског прибора за најстарије. Сходно задатој теми талентовани учесници су инспирацију за слике потражили у Милениним бојама поетске осећајности.

             -Идеја данашње ликовне колоније је да се нашим најмлађим суграђанима укаже прилика да се боље упознају са делима наше велике уметнице Милене Павловић Барили и да нашу Галерију осете као део свог уметничког дома. У том смислу и најављено проширење галеријског простора подразумева и простор за радионицу са најмлађим суграђанима, рекла је на отварању колоније Љиљана  Дабић, управница Фондације Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили.

             Сликајући на ликовној колонији учесници су се мало и такмичили мада то није био основни циљ – жири састављен од историчара уметности и ликовних педагога одабрао је и наградио по три најбоља рада у свакој категорији сликара од најмлађих предшколаца до средњошколаца. Награде су биле пригодне узрасту и намењене даљем развоју њиховог талента.

             Колонија има и хуманитарни карактер и део је пројекта „Пожаревац у срцу“. Радови ће са осталима које припрема УЛИС бити изложени у Центру за културу   19. септембра да би се 28. истог месеца организовала аукција, а сав приход од продатих слика биће уплаћен за потребе Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју у Пожаревцу.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content