Смедеревcка Општа болница „Свети Лука“ реализује пројекат преко програма прекограничне сарадње INTERREG IPA  Румунија – Србија под називом „Медицинска инфраструктура за унапређење вештина хируршких услуга у пограничним подручјима”, чија имплементација траје до 23. фебруара.

Циљ овог пројекта је  појачавање капацитета Центра за лапароскопску хирургију. То је практично образовни центар, тренажни центар за лапароскопску хирургију,  који су заједно са колегама из Темишвара користили и наши лекари,  када су и прављени ворк шопови. Тада су хирурзи из пограничне зоне наше земље били на обуци.

Имплементација пројекта је омогућила повећање капацитета едукативних садржаја на Факултету у Темишвару, а  у Општој болници „Свети Лука“Смедерево набављен је лапаро стуб за ортопедску хирургију и уведене артроскопске интервенције, као стандардне методе у дијагностиковању и лечењу пацијената, најчешће са проблемима колена. У Служби за ортопедију Опште болнице „Свети Лука“ Смедерево  успешно је оперисано преко 150 пацијената. 

– Током овог пројекта, осим наведеног значајни део је био усмерен на превентивне активности које смо имали једном месечно, а суштина је била едукација становништва о превенцији најчешћих обољења која се често дијагностикују у Румунији, али и у Србији.  Још један сегмент јесте дигестивни систем, јер је иста учесталост, поготово на нашој страни, али и у Румунији, карцинома и малигних промена дебелог црева. У оквиру овог Пројекта радили смо на раном откривању премалигних и малигних лезија у дигестивном систему и то преко онлајн скринига који је наведен на самом сајту пројекта, истиче координатор Ненад Ђорђевић. 

 За детаљне информације о самом пројекту посетите сајт пројекта: http://medicare.umft.ro/ као и сајт Опште болнице Свети Лука Смедерево: https://www.obsmederevo.rs/medicare-rors-467/

Share.

Comments are closed.

Skip to content