2020-11-15T00:25:00+01:00 15. новембра, 2020. 08:21 |

Појава ваши и цикада на стрним житима

Са ницањем пшенице и јечма јављају се штеточине вектори – преносиоци вируса, који прво насељавају раније рокове сетве и раније поникле усеве стрних жита, па тако у зависности од времена сетве, стрна жита се налазе у фази ницања па до фазе, развијена три листа.


У овом периоду на усевима се може уочити присуство крилатих форми и бескрилних јединки лисних ваши (Aphididae) као и цикада (Cicadellidae). Временски услови који погодују развоју и насељавању ових инсеката су високе температуре без падавина што је забележено у претходном периоду.

-Ове штеточине наносе директне штете сисањем биљних сокова као и индиректне, које су далеко значајније јер су преносиоци фитопатогених вируса (вирус жуте патуљавости јечма и вирус патуљавости пшенице). Сада, у овом периоду, може доћи до инфекције биљке вирусом чији симптоми се могу уочити тек наредног пролећа. Произвођачима се препоручује обилазак усева пшенице и јечма на присуство наведених штеточина. Уколико се прегледом утврди присуство ових штеточина на преко 10 одсто биљака, препоручује се примена неког од регистрованих инсектицида на бази активне материје делтаметрин или алфа циперметрин, истиче Драгана Урошевић, дипл.инж.заштите биља у ПССС Пожаревац.

                                                                                                          Д.Д.