2020-06-12T09:52:49+02:00 12. јуна, 2020. 09:52 |

Појава житног пивца

На појединим локалитетима браничевског окpуга уочена је појава житног пивца (Anisoplia spp) на усевима стрних жита. Због повољних услова за развој презимљујућих форми ларви (грчица), на првом месту због благе зиме, забележена је значајна појава имага.


Инсекти се хране на зрнима која су у фази млечне или млечно – воштане зрелости при чему могу нанети велике штете нарочито ако пређу критичну бројност која износи 4-5 имага по метру квадратном.

-Житни пивци су активни током топлог и сунчаног дана, а предвече падају на земљу, скривају се под грудвице, да би се ујутро поново попели на класове. После десетак дана женка полаже јаја, завлачећи их у растресито земљиште, на дубину и до 20 центиметара. Углавном су бројнији на ивичним деловима парцела. Повећању штета доприноси каснија сетва стрних жита са каснијим сортама. Они могу бити врло штетни јер један одрастао инсект поједе 7- 8 грама зрна. Да би се смањила бројност за наредну годину неопходно је поштовати основне агротехничке мере: плодоред (гајење стрних жита на истим пољима 2-3 године узастопно доприноси да ако после прве године у земљишту има 1 ларва/м2, након трогодишње монокултуре биће их око 10 ларви/м2, обраду земљишта  (при чему презимљујуће ларве доспевају у горње сувље слојеве земљишта где пропадају услед исушивања), као и ранија сетва стрних жита. Против ове штеточине у пракси се веома ретко примењују хемијски третмани, истиче Драгана Урошевић, дипл.инж. заштите биља у ПССС Пожаревац.

Д.Д.