У част свих  ватрогасаца и спасилаца, Сектор за ванредне ситуације у Пожаревцу данас, 17. септембра обележава свој дан, празник пресвете Богородице несагориве купине. Тим поводом у дворишту Основне школе „Доситеј Обрадовић“ изложен је део возила и опреме и изведена је показна вежба којој су присуствовали ученици првог и другог разреда.

Малиша Томић и Стојан Макић

Вршилац дужности начелника Одељења за ванредне ситуације у Пожаревцу Стојан Макић истиче да је у Браничевском округу у овој години забележено 546 пожара и то углавном на отвореном простору.

 -У највећем броју случајева узрок пожара је људски фактор, затим кварови на електроинсталацијама, а највише проблема нам задају пожари на отвореном простору због спаљивања жетвених остатака на њивама. На грађевинским објектима нису забележени већи пожари, а током лета у више наврата гореле су депоније у Пожаревцу, Костолцу и Малом Црнићу, као и дивље депоније у Живици, Лучици, Батовцу… Због сушне године повећан је број интервенција и веће су материјалне штете у односу на прошлу годину, рекао је Макић, који је овом приликом апеловао на грађане да не пале ватру на отвореном простору јер то може изазвати пожаре већих размера и већу материјалну штету.

Иначе, ове године припадници пожаревачке бригаде учествовали су и у гашењу шумских пожара на Тари и у Кладову.

                                                                                                Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content